Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous12Next

Q1.
Directions : In each of the questions below are given four statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements: Some Bags are Books.
   All Books are Boxes.
   No Box is Board.
Conclusions:
I. Some Bags are not Boards
II. Some Bags are not Boxes
III. All Bags are Boxes
IV.  No Bag is Board
1) Only I follows 2) Either I or II or either III or IV follows
3) Only IV follows 4) Only II follows
5)None of these
Answer : Either I or II or either III or IV follows
Explanation :
From statements :
               Conclusions :
I. True True
II. True False
III.    False True
IV. True False

Hence, Conclusion I and Either conclusion II or III follows.
View Answer

Q2.
Directions : In each of the questions below are given four statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:  All Chalks are Dusters
              Some Chalks are Boards.
            Some Dusters are Pens.
Conclusions:
I. Some Pens are Chalks
II. Some Dusters are Boards
III. Some Pens are Boards
IV. All Chalks are Pens
1) Either I or IV follows 2) Only II & III follow
3) Either I or IV & II follow 4) Only II follows
5)None of these
Answer : Only II follows
Explanation :
From statements :
              Conclusions :
I. False True
II. True         True
III. False True
IV. False True

Hence, Only conclusion II follows.

View Answer

Q3.
Directions : In each of the questions below are given four statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements: Some Cats are Rats.
     Some Rats are Ants.
   Some Ants are Flies.
Conclusions:
I. Atleast Some Flies are Cats. II.  Some Flies are not Ants.
III. No Rat is Fly.                 IV.  No Cat is Fly.
1) Only I & IV follow 2) Only II follows
3) Only I & III follow 4) Only I or IV follows
5)None of these
Answer : Only I or IV follows
Explanation : From statements :
View Answer

Q4.
Directions : In each of the questions below are given four statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements: All Grapes are Bananas.
            All Potatoes are Bananas.
            Some Bananas are Mangoes.
Conclusions:
I.  No Grape is Mango.
II. Some Potatoes are not Mangoes.
 III. Some Grapes are Potatoes.
IV. All Mangoes are Grapes.
1) Only I follows 2) Either I or III follows
3) Only II & III follow 4) Only I, II & III follow
5)None of these
Answer : None of these
Explanation : From statements :



View Answer

Q5.
Directions : In each of the questions below are given four statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements : No Cloud is Bird. 
    Some Goats are Birds.
    All Cars are Goats.
Conclusions:
I. No Car is Cloud.
II. Some Cars are Birds having possibility
III. No Bird is Car having possibility
IV. Some Clouds are Goats.
1) Only III follows 2) Only either II or III follows
3) Only I follows 4) Only I and either II or III follow
5)II and III follows.
Answer : II and III follows.
Explanation : From statements :

View Answer

Q6.
Directions: In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:
Some apples are cats.  
        All brinjals are apples.
Some kites are brinjals.

Conclusions:
I. Some apples are kites,
II. Some cats are brinjals.
III. Some kites are cats.
1) Only II and III follow 2) Only I follows
3) Only in follows 4) None follows
5)None of these
Answer : Only I follows
Explanation : From the above statements, we find Only I follows.

 

View Answer

Q7.
Directions: In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:
Some apples are cats. All brinjals are apples.
Some kites are brinjals.
Conclusions:
I. Some apples are kites.
II. Some cats are brinjals.
III. Some kites are cats.
1) Only II and III follow 2) Only I follows
3) Only in follows 4) None follows
5)None of these
Answer : Only I follows
Explanation : From the above statements, we find 

Only I follows

View Answer

Q8.
Directions: In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:
All squirrels are rats.  
       Some trees are rats.
All chairs are trees.

Conclusions:
I. Some squirrels are trees,
II. Some chairs are squirrels,
III. Some rats are chairs.
1) Only I follows 2) Only II follows
3) Only I and III follows 4) None follows
5)None of these
Answer : None follows
Explanation : From the above statements , we find

None follows

View Answer

Q9.
Directions: In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:
No rabbit is lion.
        Some horses are lions.
All rabbits are tables.

Conclusions:
I. Some tables are lions.
II. Some horses are rabbits.
III. No lion is table.
1) None follows 2) Only III follows
3) Only either I or III follows 4) Only II and III follows
5)None of these
Answer : Only either I or III follows
Explanation : From the above statements, we find 

It is clear that, only either I or III follows.
View Answer

Q10.
Directions : In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:
Some birds are balloons.  
        Some balloons are balls.
All balls are books.

Conclusions:
I. Some birds are balls.
II. Some balloons are books.
III. Some books are birds.
1) Only II follows 2) Only I follows
3) Only III follows 4) Only I & II follow
5)None of these
Answer : Only II follows
Explanation : From the above statements, we find :

So, the answer is 1 i.e  only II follows.
View Answer

Previous12Next