Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous12345Next

Q1.
Directions : Study the following information to answer the given questions.
i) There are 9 friends A, B, C, D, E, F, G, H seated in a circle facing the centre.
ii) AC, DG, HE and FB are seated adjacent to each other. A is also seated adjacent to H.
iii) B is 2nd to the right of H.
iv) E is 3rd to the right of C.

Who among the following pairs may not be seated adjacent to each other?
1) AH 2) DC
3) EB 4) Cannot be determined
5)None of these
Answer : DC
View Answer

Q2.
Directions : Study the following information to answer the given questions.
i) There are 9 friends A, B, C, D, E, F, G, H seated in a circle facing the centre.
ii) AC, DG, HE and FB are seated adjacent to each other. A is also seated adjacent to H.
iii) B is 2nd to the right of H.
iv) E is 3rd to the right of C.

Who is 2nd to the right of A?
1) B 2) E
3) F 4) Cannot be determined
5)None of these
Answer : E
View Answer

Q3.
Directions:Study the following information to answer the given questions.
i) There are 9 friends A, B, C, D, E, F, G, H seated in a circle facing the centre.
ii) AC, DG, HE and FB are seated adjacent to each other. A is also seated adjacent to H.
iii) B is 2nd to the right of H.
iv) E is 3rd to the right of C.

What is C’s position with reference to E?
1) 5th to the right 2) 4th to the left
3) 4th to the right 4) 3rd to the right
5)Cannot be determined
Answer : 5th to the right
View Answer

Q4.
Directions:Study the following information to answer the given questions.
i) There are 9 friends A, B, C, D, E, F, G, H seated in a circle facing the centre.
ii) AC, DG, HE and FB are seated adjacent to each other. A is also seated adjacent to H.
iii) B is 2nd to the right of H.
iv) E is 3rd to the right of C.

Who is 3rd to the left of C ?
1) G 2) D
3) B 4) Cannot be determined
5)None of these
Answer : None of these
View Answer

Q5.
Directions: Study the following information to answer the given questions.
i) There are 9 friends A, B, C, D, E, F, G, H seated in a circle facing the centre.
ii) AC, DG, HE and FB are seated adjacent to each other. A is also seated adjacent to H.
iii) B is 2nd to the right of H.
iv) E is 3rd to the right of C.

Who is 2nd to the left of A?
1) D 2) G
3) F 4) Cannot be determined
5)None of these
Answer : Cannot be determined
View Answer

Q6.
Directions: Study the following information to answer the given questions.
i) There are 9 friends A, B, C, D, E, F, G, H seated in a circle facing the centre.
ii) AC, DG, HE and FB are seated adjacent to each other. A is also seated adjacent to H.
iii) B is 2nd to the right of H.
iv) E is 3rd to the right of C.

Who is 2nd to the left of A?
1) D 2) G
3) F 4) Cannot be determined
5)None of these
Answer : Cannot be determined
View Answer

Q7.
Direction :Read the following information and give the answer.
A, B, C, D, E, F and G are sitting in a row facing North :
1. F is to the immediate right of E.
    2. E is 4th to the right of G.
    3. C is the neighbour of B and D
    4. Person who is third to the left of D is at one of ends.

Who are to the left of C ?
1) Only B 2) G, B and D
3) G and B 4) D, E, F and A
5)None of these
Answer : G and B
Explanation :
View Answer

Q8.
Direction : Each of these questions are based on the information given below :
I. Eight persons E, F, G, H, I, J, K and L are seated around a square table - two on each side.
II. There are 3 ladies who are not seated next to each other.
III. J is between L and F.
IV. G is between I and F.
V. H, a lady member is second to the left of J.
VI. F, a male member is seated opposite to E, a lady member.
VII. There is a lady member between F and I.

Who is sitting third to the left of J ?
1) K 2) l
3) I 4) M
5)None of these
Answer : K
Explanation :

So, K is third to the left of J.
View Answer

Q9.
Direction : Each of these questions are based on the information given below :
I. Eight persons E, F, G, H, I, J, K and L are seated around a square table - two on each side.
II. There are 3 ladies who are not seated next to each other.
III. J is between L and F.
IV. G is between I and F.
V. H, a lady member is second to the left of J.
VI. F, a male member is seated opposite to E, a lady member.
VII. There is a lady member between F and I.

Who among the following is to the immediate left of F ?
1) G 2) I
3) J 4) H
5)None of these
Answer : J
Explanation :

J is to the immediate left of F.
J is to the immediate left of F.
View Answer

Q10.
Directions : Five friends A, B, C, D and E are sitting on a bench. A is sitting next to B, C is sitting next to D, D is not sitting near E, E is on the left end of the bench,. C is on second position from the right. A is on the right side of B and to the right side of E. A and C are sitting together.

Where is A sitting ?
1) Between B and C 2) Between D and C
3) Between E and D 4) Between C and E
5)None of these
Answer : Between B and C
Explanation : The sequence is :  E   B   A   C   D

So, A is sitting between B and C.
View Answer

Previous12345Next