Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous12Next

Q1.
Pointing to a person, a man said to a women, ‘His mother is the only daughter of your father’’, How was the women related to the person ?
1) Aunt 2) Mother
3) Wife 4) Daughter
5)None of these.
Answer : Mother
Explanation :
Only Daughter of women’s father „ women itself.
The persons mother is the woman itself. 
Hence, the women is the person’s mother.
View Answer

Q2.
Directions  : Study the information given below to answer these questions.
There is a family of five persons A, B, C, D and E. They are working as a doctor, a teacher, a trader, a lawyer and a farmer. B, an unmarried teacher, is the daughter of A. E, a lawyer, is the brother of C. C is the husband in the only married couple in the family. A, a farmer, is a father of two sons and an unmarried daughter.
Which of the following is a group of male members in the family ?

1) B and D 2) A, B and C
3) A, C and E 4) A, C and D
5)None of these
Answer : A, C and E
View Answer

Q3.
Directions : Study the information given below to answer these questions.
There is a family of five persons A, B, C, D and E. They are working as a doctor, a teacher, a trader, a lawyer and a farmer. B, an unmarried teacher, is the daughter of A. E, a lawyer, is the brother of C. C is the husband in the only married couple in the family. A, a farmer, is a father of two sons and an unmarried daughter.

Which of the following is the married couple ?
1) C and D 2) A and B
3) A and D 4) B and D
5)None of these
Answer : C and D
View Answer

Q4.
Pointing towards a person in a photograph, Anita said, "He is the only son of the father of my sister's brother." How is that person is related to Anita ?
1) Father 2) Mother
3) Brother 4) Maternal Uncle
5)None of these
Answer : Brother
Explanation :
Relation's given in the question may be analysed as follows :
Sister's brother - brother;
Brother's father - father;
Father's son - brother;

So, he is Anita's brother. 
View Answer

Q5.
Pointing to a photograph, a man said, "I have no brother or sister but that man's father is my father's son.'' Whose photograph was it ?
1) Himself 2) His Son
3) His Father 4) His Grandfater
5)None of these
Answer : His Son
Explanation :
Since, the person who is telling has no brother or sister, so his father son is he himself. 
So, the man in the photograph is his son.
View Answer

Q6.
Pointing to a boy in the photograph, Minati said, "His sister is the only daughter of my father". How is the boy related to Minati's father ?
1) brother 2) uncle
3) son 4) cousin
5)None of these
Answer : son
Explanation :
My father's onlydaughter means Minati herself. She is the sister of the boy in the photograph.This means the boy is the brother of Minati. Therefore, he is the son of Minati's father.

View Answer

Q7.
X and Y are brothers. C and D are sisters. A's son is D's brother. How is Y related to C ?
1) son 2) father
3) brother 4) uncle
5)None of these
Answer : uncle
Explanation : It has been clearly indicated that Y is the brother of X, X's son is D's brother. This implies that D is the daughter of X. Since C and D are sisters, C is also the daughter of X. 
So, Y is the uncle of C.
View Answer

Q8.
A is brother of B, C is the father of A, D is a brother of E, E is a daughter of B. Who is the uncle of D ?
1) A 2) B
3) C 4) can't be determined
5)None of these
Answer : A
View Answer

Q9.
M and N are a married couple. O and P are brothers. O is the brother of M. How is P related to N ?

1) brother 2) uncle
3) brother-in-law 4) Cousin brother
5)None of these
Answer : brother-in-law
Explanation :
M and N are husband and wife. Since O and P are brothers, and O is the brother of M, P is also the brother of M. Thus, P is the brother-in-law of N.

View Answer

Q10.
Directions : These questions are based on the following information.
(i) 'P $ Q' means 'P is brother of Q'
(ii) 'P %Q' means ' Q is mother of  P'
(iii) 'P - Q' means  'P is father of Q'
(iv) 'P + Q' means  'Q is sister of P'

Which of the following means D is the grandfather of W ?

1) D - K $ T - W 2) D % K $ T % W
3) D - K $ T % W 4) D % K $ T - W
5)None of these
Answer : D - K $ T - W
View Answer

Previous12Next