Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous12Next

Q1.
Directions : In the following questions the symbols @, #, =, * and % are used with the following meaning:
P @ Q means P is greater than Q.
P # Q means P is either greater than or equal to Q.
P = Q means P is equal to Q.
P * Q means P is smaller than Q.
P % Q means P is either smaller than or equal to Q.

Now, in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true? 

Give answer
1) if only conclusion I is true,
2) if only conclusion II is true,
3) if either I or II is true,
4) if neither 1 nor II is true, and
5) if both I and II are true

Statements : K @ T, S = K,T * R
Conclusions : I. S @ R II. T = R
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 4
Explanation :
From statements :
S = K > T < R
Conclusions :
I. S > R (False)
II. T = R (False)

View Answer

Q2.
Directions : In the following questions the symbols @, #, =, *  and % are used with the following meaning:
P @ Q means P is greater than Q.
P # Q means P is either greater than or equal to Q.
P = Q means P is equal to Q.
P * Q means P is smaller than Q.
P % Q means P is either smaller than or equal to Q.

Now,  in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true ? 

Give answer
1) if only conclusion I is true,
2) if only conclusion II is true,
3) if either I or II is true,
4) if neither 1 nor II is true, and
5) if both I and II are true

Statements :  B @ V,   K *C,   C % B
Conclusions: I. V @ C           II. B @ K
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 2
Explanation :
From statements :
K < C  B > V
Conclusion :
I. V > C (False)
II. B > K (True)

View Answer

Q3.
Directions: In the questions given below, certain symbols are used with the following meanings:
A @ B means A is greater than B.
A * B means A is either greater than or equal to B.
A # B means A is equal to B.
A $ B means A is either smaller than or equal to B.
A + B means A is smaller than B.
Now in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true? Give answer
1) if only conclusion I is true
2) if only conclusion II is true
3) if either conclusion I or II is true
4) if neither conclusion I nor II is true
5) if both conclusions I and II are true

Statements : D + T; E $ V; F * T; E @ D
Conclusions : I. D$V II. D + F
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 2
Explanation :
2;
View Answer

Q4.
Directions: In the questions given below, certain symbols are used with the following meanings:
A @ B means A is greater than B.
A * B means A is either greater than or equal to B.
A # B means A is equal to B.
A $ B means A is either smaller than or equal to B.
A + B means A is smaller than B.
Now in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true? Give answer
1) if only conclusion I is true
2) if only conclusion II is true
3) if either conclusion I or II is true
4) if neither conclusion I nor II is true
5) if both conclusions I and II are true

Statements : P $ Q; N # M; M @ R; R * P
Conclusions : I. P+N II. Q$M
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 1
Explanation :
1; From statements :
N = M > R  P Q
Conclusions :
I. P < N (True)
II. Q M (False) 
View Answer

Q5.
Directions (Q. 18- 20): In the questions given below, certain symbols are used with the following meanings:
A @ B means A is greater than B.
A * B means A is either greater than or equal to B.
A # B means A is equal to B.
A $ B means A is either smaller than or equal to B.
A + B means A is smaller than B.
Now in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true? Give answer
1) if only conclusion I is true
2) if only conclusion II is true
3) if either conclusion I or II is true
4) if neither conclusion I nor II is true
5) if both conclusions I and II are true

Statements : E * F; G $ H; H # E; G @ K
Conclusions : I. H@K II. H*F
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 5
Explanation :
5; From statements :
FE = H G > K
Conclusions :
I. H > K (True)
II. H  F (True)

View Answer

Q6.
Directions : In the questions given below, certain symbols are used with the following meanings:
A @ B means A is greater than B.
A * B means A is either greater than or equal to B.
A # B means A is equal to B.
A $ B means A is either smaller than or equal to B.
A + B means A is smaller than B.
Now in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true? Give answer
1) if only conclusion I is true
2) if only conclusion II is true
3) if either conclusion I or II is true
4) if neither conclusion I nor II is true
5) if both conclusions I and II are true

Statements :  B + D ;    E $ T ;   T * P ;   P @ B
Conclusions : I. P$D II. P@D
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 3
Explanation :
3; From statements : 
E  T  P > B < D
Conclusions :
I. P D (True/False)
II. P > D (True/False)

View Answer

Q7.
Directions : In the questions given below, certain symbols are used with the following meanings:
A @ B means A is greater than B.
A * B means A is either greater than or equal to B.
A # B means A is equal to B.
A $ B means A is either smaller than or equal to B.
A + B means A is smaller than B.
Now in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true? Give answer
1) if only conclusion I is true
2) if only conclusion II is true
3) if either conclusion I or II is true
4) if neither conclusion I nor II is true
5) if both conclusions I and II are true

Statements : T*U; U $ W; V @ L; W + V
Conclusions : I. V @ T II. L # W
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 4
Explanation :
From statements :
V > W > or equal to U< or equal to T , V > L
Conclusions :
I. V > T (False)
II. L = W (False)

View Answer

Q8.
Directions : In the questions given below, certain symbols are used with the following meanings:
A @ B means A is greater than B.
A * B means A is either greater than or equal to B.
A # B means A is equal to B.
A $ B means A is either smaller than or equal to B.
A + B means A is smaller than B.
Now in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true? Give answer
1) if only conclusion I is true
2) if only conclusion II is true
3) if either conclusion I or II is true
4) if neither conclusion I nor II is true
5) if both conclusions I and II are true

Statements : D + T; E $ V; F * T; E @ D
Conclusions : I. D$V II. D + F
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 2
Explanation :
From statements :
V> or equal to E > D < T < or equal to  F
Conclusions :
I. D  V (False)
II. D < F (True)
View Answer

Q9.
Directions : In the questions given below, certain symbols are used with the following meanings:
A @ B means A is greater than B.
A * B means A is either greater than or equal to B.
A # B means A is equal to B.
A $ B means A is either smaller than or equal to B.
A + B means A is smaller than B.
Now in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true? Give answer
1) if only conclusion I is true
2) if only conclusion II is true
3) if either conclusion I or II is true
4) if neither conclusion I nor II is true
5) if both conclusions I and II are true

Statements  :  P $ Q; N # M; M @ R; R * P
Conclusions : I. P+N II. Q$M
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 1
Explanation :
1;
View Answer

Q10.
Directions : In the questions given below, certain symbols are used with the following meanings:
A @ B means A is greater than B.
A * B means A is either greater than or equal to B.
A # B means A is equal to B.
A $ B means A is either smaller than or equal to B.
A + B means A is smaller than B.
Now in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true? Give answer
1) if only conclusion I is true
2) if only conclusion II is true
3) if either conclusion I or II is true
4) if neither conclusion I nor II is true
5) if both conclusions I and II are true

Statements : E * F; G $ H; H # E; G @ K
Conclusions : I. H@K II. H*F
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 5
Explanation :
From statements :
FE = H G > K
Conclusions :
I. H > K (True)
II. H  F (True)
View Answer

Previous12Next