Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous12Next

Q1.
Direction : Each of these questions is based on the following information:
  A + B means A is the mother of B
  A - B means A is the sister of B
  A * B means A is the father of B
  A ÷ B means A is the brother of B

Which of the following means that N is the maternal uncle of M ?
1) N ÷ P - L + E - M 2) N - Y + A ÷ M
3) M - Y * P - N 4) N ÷ C + F * M
5)None of these
Answer : N ÷ P - L + E - M
Explanation :
N  ÷ P  means  N is the brother of P
P - L  means P is the sister of L
L + E  means L is the mother of E
E - M means E is the sister of M.
Hence, L is the mother of M, P is the maternal aunt of M and N is the maternal uncle of M.
View Answer

Q2.
"A"walks 20 km towards North. He turns left and walks 40 km. He again turns left and walks 20 km. Finally he moves 20 km after turning to the left. He is facing towards in which direction to his starting point ?
1) East 2) West
3) North 4) South
5)None of these
Answer : East
Explanation :  

So, he is facing towards east direction.

View Answer

Q3.
Vivek started to walk straight towards south. After walking 5 m he turned to the left and walked 3 m. After this he turned to the right and walked 5 m Now to which direction  Vivek is facing ?
1) South 2) North
3) South-West 4) North-East
5)None of these
Answer : South
Explanation :


Hence, Vivek will face in the end towards South.

View Answer

Q4.
P, Q, R, S, T, U, V and W are sited around a round table at equi - distance to discuss. Their position is clockwise. If V is sited in the North, the position of S would be-
1) East 2) South-East
3) South 4) South-West
5)None of these
Answer : South-West
View Answer

Q5.
A direction pole was situated on the crossing. Due to an accident the pole turned in such a manner that the pointer which was showing East, started showing South. One traveler went to the wrong direction thinking it to be West. In what direction actually he was travelling ?
1) West 2) North
3) South 4) East
5)None of these
Answer : North
Explanation : The answer is North.
View Answer

Q6.
One evening before sunset two friends X and Y were talking to each other face to face. If Y's shadow  was exactly to his right side, which direction was X facing ?

1) North 2) South
3) East 4) West
5)None of these
Answer : South
Explanation :
Since at the time of sunset the shadow of two persons must fall in the East side. So two persons are must facing either South or North.
Hence, X was facing towards South.
View Answer

Q7.
One morning after sunrise, A and B were talking to each other face to face at a square. If B's shadow was exactly to the right of A, which direction B was facing ?
1) North 2) South
3) East 4) West
5)None of these
Answer : North
Explanation :

Since at the time of sunrise the shadow of two persons must fall in the West side. So two persons are must facing either South or North. 
Hence, B was facing towards North. 
View Answer

Q8.
A child went 90 m in the East to look for his  mother, then he turned right and went 20 m. After this he turned right and after going 30 m he reached to his uncle's house. His mother was not there. From there he went 100 m to his north and met his  mother. How far did he meet his mother from the starting point ?

1) 90 m 2) 100 m
3) 120 m 4) 150 m
5)None of these
Answer : 100 m
Explanation :



View Answer

Q9.
One morning after sunrise, Sunil was standing facing a pole. The shadow of the pole fell exactly to his right. To which direction was he facing ?

1) East 2) South
3) West 4) Data Inadequate
5)None of these
Answer : South
Explanation :

Sun rises in the east in the morning. Since the shadow of Suresh falls to his right. So he is facing South.
View Answer

Q10.
Prakash walked 25 m towards south. Then he turned to his left and walked 20 m. He then turned to his left and walked 25 m. He again turned to his right and walked 15 m. At what distance is he from the starting point and in which direction ?
1) 25 m East 2) 35 m North
3) 30 m West 4) 35 m East
5)None of these
Answer : 35 m East
Explanation :




View Answer

Previous12Next