Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous123Next

Q1.
‘ACEG’ is related to ‘ZXVT’ in the same way as ‘HJLN’ is related to - 
1) TRPN 2) SQOM
3) OQSU 4) RPNL
5)None of these
Answer : SQOM
Explanation :
A  C   E  G H  J    L   N
Z   X   V   T S  Q   O  M
The arrangement is reverse order of English alphabets.
View Answer

Q2.
In a certain code “3456” is coded as “ROPE” , “15546” is coded as “APPLE”. Then how is “54613” coded  ?
1) RPPEO 2) ROPEA
3) POEAR 4) PAREO
5)None of these
Answer : POEAR
Explanation :
Clearly in the given figures, the numbers are coded as follows.
     4
     L

So, 54613 is coded as POEAR. The answer is (3).
View Answer

Q3.
In a certain code ‘TOME’ is written as @ $ * ? and ARE is written as ‘ • £ ? ’ . How can ‘REMOTE’ be written in that code ?
1) £ ? • $ @ ? 2) @ ? * $ @ ?
3) £ ? * $ @ ? 4) Cannot be determined
5)None of these
Answer : £ ? * $ @ ?
Explanation :
From the data we have,
T = @ ,O = $ ,M =* ,E = ? and A = • ,R = £, E = ?
Hence, REMOTE is coded as £ ? * $ @ ? 
So, (3) is the answer.
View Answer

Q4.
If in a certain code language, "8 5 1" means "good sweet fruit" ; "7 8 3" means "good red rose" and "3  4 1" means "rose and fruit".
Which of the following digits stands for sweet in that language ?
1) 8 2) 5
3) 1 4) 3
5)None of these
Answer : 5
Explanation :
In the first and the second statements, the common code digit is 8 and the common word is good. So 8 stands for good. In the first and the third statements, the common code digit is 1 and the common word is fruit. So 1 stands for fruit. Therefore in the first statement, 5 stands for sweet. Hence the answer is (2).

View Answer

Q5.
If 
I) “tee see pee” means “drink fruit juice” 
II) “see kee lee” means “juice is sweet” 
III) “lee ree mee” means “he is intelligent”

Above the words are coded in a certain logic but not necessarily in same order. 
 
Which word in that language means "sweet" ?
1) see 2) kee
3) lee 4) pee
5)tee
Answer : kee
Explanation :
In the first and the second statements the common word is juice and the common code word is see. So see means juice. In the second and the third statements, the common word is ‘is’ and the common code is lee. So lee means is. Thus in the second statement, the remaining word sweet is coded as kee.
Hence the answer is (2).
View Answer

Q6.
In a certain code language ROPE is coded as 6821, CHAIR is coded as 73456  then, what will be the code for CRAPE ?
1) 73456 2) 76421
3) 77246 4) 77123
5)None of these
Answer : 76421
Explanation :
Clearly, in the given code, the alphabets are coded as follows.
               R  O  P  E  C  H  A  I
               6   8  2  1   7   3  4  5
So, CRAPE is coded as 76421
So, the answer is (2)
View Answer

Q7.
In a certain code language COURSE  is coded as FRXUVH,  how is RACE coded in that code ?
1) HFDU 2) UCFH
3) UDFH 4) UDFG
5)UDHF
Answer : UDFH
Explanation :
In the given code, each letter is moved three steps forward than the corresponding letter in the word. So R is coded as U, A as D, C as F, E as H. 
Hence (3) is the answer.
View Answer

Q8.
In a certain code language 'tree is very beautiful' is written as 'ka na da ta' and 'this is strong tree' is written as 'na pa sa ka'. How is 'beautiful' written in that code language ?
1) da 2) ta
3) sa 4) Data Inadequate
5)None of these
Answer : Data Inadequate
Explanation :
Tree is very beautiful - ka na da ta --- (i)
This is strong tree - na pa sa ka  ---- (ii)
is tree - na ka
Hence, data is inadequate to find the code for 'beautiful'.
So, the answer is '4'.
View Answer

Q9.
In a certain code language 'tree is very beautiful' is written as 'ka na da ta' and 'this is strong tree' is written as 'na pa sa ka'. How is 'beautiful' written in that code language ?
1) da 2) ta
3) sa 4) Data Inadequate
5)None of these
Answer : Data Inadequate
Explanation :
Tree is very beautiful - ka na da ta --- (i)
This is strong tree - na pa sa ka  ---- (ii)
is tree - na ka
Hence, data is inadequate to find the code for 'beautiful'.
So, the answer is '4'.
View Answer

Q10.
In a certain code GIVE is written as '51@#' and FAIL is written as '%219'. How is LEAF written in that code ?
1) 5#2% 2) 9#2%
3) 9@2% 4) 9#1%
5)None of these
Answer : 9#2%
View Answer

Previous123Next