Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous123Next

Q1.
Four of the following five are alike in a certain way. Which one is NOT like the other four?
1) Jumping 2) Running
3) Jogging 4) Exercising
5)Walking
Answer : Exercising
Explanation : All others are different modes of exercising.
View Answer

Q2.
Four of the following five are alike and form a group. Which of the following is not fit for them ?
1) BTR 2) CTR
3) DTR 4) ETR
5)FTR
Answer : ETR
Explanation : No other group has a vowel except ETR .
View Answer

Q3.
Four of the following five are alike and form a group. Which of the following is not fit for them ?
1) EWZQ 2) OSLS
3) GFKD 4) VSPM
5)QBTV
Answer : OSLS
Explanation : Except OSLS , no letter is repeated in any other group.
View Answer

Q4.
Four of the following five are alike and form a group. Which of the following is not fit for them ?
1) TYN 2) BFD
3) MQO 4) LPN
5)QUS
Answer : TYN
Explanation : Except "TYN" , in all other options there are three alternate letters.
View Answer

Q5.
Four of the following five are alike and form a group. Which of the following is not fit for them ?
1) BEH 2) ILO
3) NQT 4) GHK
5)RUX
Answer : GHK
Explanation : Except "GHK" in all other groups there are 2 letters in the alphabet in between the 1st and the 2nd letter and the 2nd and the 3rd letter.
View Answer

Q6.
Four of the following five are alike and form a group. Which of the following is not fit for them ?
1) TAN 2) RAE
3) UCT 4) AWS
5)YSX
Answer : YSX
Explanation :  Except "YSX", in all others a meaningful word can be formed by the letters.
View Answer

Q7.
Four of the following five are alike and form a group. Which of the following is not fit for them ?
1) 135 2) 286
3) 371 4) 591
5)719
Answer : 286
Explanation : In all others the numbers are odd numbers
View Answer

Q8.
Four of the following five are alike and form a group. Which of the following is not fit for them ?
1) Hepatitis 2) Tetanus
3) Cancer 4) Conjunctivitis
5)Measles
Answer : Tetanus
Explanation : All except tetanus are diseases caused by virus, while tetanus is caused by bacteria.
View Answer

Q9.
Four of the following five are alike and form a group. Which of the following is not fit for them ?
1) Man 2) Mother
3) Sister 4) Father
5)Brother
Answer : Man
Explanation : Except man all other words define some relationship.
View Answer

Q10.
Four of the following five are alike and form a group. Which of the following is not fit for them ?
1) Nitrogen 2) Oxygen
3) Hydrogen 4) Phosphorus
5)Carbon-dioxide
Answer : Phosphorus
Explanation : All others are gases except Phosphorus.
View Answer

Previous123Next