Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous123Next

Q1.
Directions : Read the following character sequence carefully and then answer the questions given below it:
D E 5 B F K 8 P M T 7 H O 6 S R Q 4 X C 3 A Z W 2 L

Which of the following will be the third to the right of 16th character from your right ?

1) H 2) O
3) 6 4) S
5)R
Answer : 6
Explanation : 3rd to the right of 16th from right = (16-3=) 13th from right = 6
View Answer

Q2.
Directions : Read the following character sequence carefully and then answer the questions given below it:
D E 5 B F K 8 P M T 7 H O 6 S R Q 4 X C 3 A Z W 2 L

If every alternate character in the above sequence, starting from K on wards, is dropped, which of the following characters will be third to the right of ninth character from the left ?

1) S 2) R
3) Q 4) 4
5)X
Answer : Q
Explanation :
3rd to the right of 9th from the left = (9+3=) 12th from the left .
When every alternate character, starting from K, is dropped
J D E 5 B F 8 M 7 O S O X . . . . .
View Answer

Q3.
Directions : Read the following character sequence carefully and then answer the questions given below it:
D E 5 B F K 8 P M T 7 H O 6 S R Q 4 X C 3 A Z W 2 L

What will be the ninth character to the left of nineteenth character from the left in the above alphabet sequence ?

1) M 2) T
3) 7 4) H
5)O
Answer : M
Explanation : 9th to the left of 19th from the left = (19-9=) 10th from the left =M.
View Answer

Q4.
Directions : Read the following character sequence carefully and then answer the questions given below it:
D E 5 B F K 8 P M T 7 H O 6 S R Q 4 X C 3 A Z W 2 L

What will be the second letter of the word made of the 3rd, 6th, 21st and 23rd characters of the given sequence? If no such word can be made your answer is X. If more than one such word can be made, your answer is P.

1) A 2) C
3) P 4) X
5)E
Answer : P
Explanation : The letters are E, F, C and A. The possible words from these letters are FACE and CAFE.
View Answer

Q5.
Directions : Read the following character sequence carefully and then answer the questions given below it:
D E 5 B F K 8 P M T 7 H O 6 S R Q 4 X C 3 A Z W 2 L
Which of the following will come in place of the question mark in the following series?
D5F EBK BKP 8M7 ? R4C

1) TH6 2) M7O
3) H6R 4) 7OS
5)None of these
Answer : 7OS
Explanation : The first letter of each successive group is obtained by adding 1, 2, 3, 4, 5,...... letters to the first letter of the previous group. The other two letters are alternate letters from the first letter.
View Answer

Q6.
Directions : Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
M % T A P 4 * E D 1 7 N I J 5 $ 3 F H 8 U B 6 @ W L 2 © K Q #

How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a symbol ?
1) None 2) One
3) Two 4) Three
5)More than three
Answer : None
Explanation : There is no such pairs
View Answer

Q7.
Directions : Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
M % T A P 4 * E D 1 7 N I J 5 $ 3 F H 8 U B 6 @ W L 2 © K Q #

If the last twelve elements in the above arrangement are written in the reverse order, which of the following will be the twenty-fourth from the left end ?
1) L 2) W
3) © 4) K
5)None of these
Answer : None of these
Explanation : After 12th letter from left end reverse, 24th left end is ‘2’.
View Answer

Q8.
Directions : Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
M % T A P 4 * E D 1 7 N I J 5 $ 3 F H 8 U B 6 @ W L 2 © K Q #

Which of the following is the ninth to the right of the twentieth from the right end of the above arrangement ?
1) T 2) 8
3) U 4) N
5)None of these
Answer : U
Explanation :  20 - 9 = 11, So, 11th from right is ‘U’.
View Answer

Q9.
Directions : Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
M % T A P 4 * E D 1 7 N I J 5 $ 3 F H 8 U B 6 @ W L 2 © K Q #

Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
1) D N E 2) H B F
3) W © @ 4) A M P
5)5 F J
Answer : A M P
View Answer

Q10.
Directions : Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
M % T A P 4 * E D 1 7 N I J 5 $ 3 F H 8 U B 6 @ W L 2 © K Q #

How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant but not immediately followed by a number ?
1) None 2) One
3) Two 4) Three
5)More than three
Answer : None
Explanation : The sequence is  " consonant symbol # number i.e.  " M % T ".
View Answer

Previous123Next