Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous12Next

Q1.
Find the missing numbers.

 
1) 18 2) 20
3) 22 4) 24
5)None of these
Answer : 22
Explanation :
For First Circle: 
Left segment element x right segment Element - 3 = Lower number
3 x 7 - 3 = 18.
For Second Circle:
Left segment element x right segment Element - 4 = Lower number
8 x 2 - 4 = 16.

For Third Circle: 
Left segment element x right segment Element - 5 = Lower number
or x = 9 x 3 -5
or x = 22.
Missing number = 22.
View Answer

Q2.
Find the missing numbers.
1) 12 2) 16
3) 18 4) 20
5)None of these
Answer : 16
Explanation : First column : 112 - 12 = 120.
Second Column : 72 - 22 = 45.
Third column : 52 - 32 = 16
View Answer

Q3.
Find the missing numbers.
 
1) 10 2) 12
3) 14 4) 18
5)None of these
Answer : 12
Explanation : Logic (Row-wise):
(First Element / Second element) x 2 = Third Element.
So, (108/x) x 2 = 18
or x = 12.
Missing Number = 12.
View Answer

Q4.
Find the missing number.
1) 4 2) 5
3) 8 4) 12
5)None of these
Answer : 5
Explanation : Second Row, 2 x 9 + 3 x 17 = 69.

Third Row, 2 x 13 + 3 x 11 = 59.

Let , missing number be x,
So, 2x + 3 x 13 = 49.

or, x = 5.
View Answer

Q5.
What should be the missing number to make a complete sequence.

1) 8 2) 10
3) 12 4) 16
5)None of these
Answer : 12
Explanation : The sequence is : (3+6) +3=12, (5+10) +5 =20
So, (4 +8) = 12 
View Answer

Q6.
Insert the missing number, to make a complete the sequence.
1) 24 2) 30
3) 33 4) 35
5)39
Answer : 39
Explanation : The sequence is:
(3x2) - 1 =5 , (5x2) -2 =8 ,(8x2) -3 =13 , (13x2) - 4 = 22
So,(22x2) -5 =39.
View Answer

Q7.
Direction : Select the missing number from the given alternatives.  

6        3         8
9       11        ?  
7        5        15
96      48      144

1) 3 2) 4
3) 8 4) 12
5)None of these
Answer : 3
Explanation : The sequence is:
6 x (7+9) =96 ;  6 x (11 +3) = 48
So, 8 x (15+3) = 144
View Answer

Q8.
Select the missing number from the given responses:
 
1) 2 2) 3
3) 4 4) 5
5)6
Answer : 5
Explanation : The sequence is:  (1 +4+2)2= 49 ; (4+2+2)2 =64
So,(5+3+5)2=169
View Answer

Q9.
Which one will replace the question mark ?
1) 10 2) 12
3) 16 4) 20
5)None of these
Answer : 16
Explanation : The sequence is : 4 x (6/2) = 8 ; 6 x (10/5) = 12
So, 4 x (8/2) = 16
View Answer

Q10.
Which one will replace the question mark ?

1) 6 2) 8
3) 9 4) 12
5)None of these
Answer : 6
Explanation : Either row wise or column wise if we add, it should be 15.
So,2 +7+ 6 = 15
View Answer

Previous12Next