Reasoning

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous123456789...3940Next

Q1.
Direction :Read the following information and give the answer.
A, B, C, D, E, F and G are sitting in a row facing North :
1. F is to the immediate right of E.
    2. E is 4th to the right of G.
    3. C is the neighbour of B and D
    4. Person who is third to the left of D is at one of ends.

Who are to the left of C ?
1) Only B 2) G, B and D
3) G and B 4) D, E, F and A
5)None of these
Answer : G and B
Explanation :
View Answer

Q2.
Direction : Each of these questions are based on the information given below :
I. Eight persons E, F, G, H, I, J, K and L are seated around a square table - two on each side.
II. There are 3 ladies who are not seated next to each other.
III. J is between L and F.
IV. G is between I and F.
V. H, a lady member is second to the left of J.
VI. F, a male member is seated opposite to E, a lady member.
VII. There is a lady member between F and I.

Who is sitting third to the left of J ?
1) K 2) l
3) I 4) M
5)None of these
Answer : K
Explanation :

So, K is third to the left of J.
View Answer

Q3.
Direction : Each of these questions are based on the information given below :
I. Eight persons E, F, G, H, I, J, K and L are seated around a square table - two on each side.
II. There are 3 ladies who are not seated next to each other.
III. J is between L and F.
IV. G is between I and F.
V. H, a lady member is second to the left of J.
VI. F, a male member is seated opposite to E, a lady member.
VII. There is a lady member between F and I.

Who among the following is to the immediate left of F ?
1) G 2) I
3) J 4) H
5)None of these
Answer : J
Explanation :

J is to the immediate left of F.
J is to the immediate left of F.
View Answer

Q4.
Direction : Each of these questions is based on the following information:
  A + B means A is the mother of B
  A - B means A is the sister of B
  A * B means A is the father of B
  A ÷ B means A is the brother of B

Which of the following means that N is the maternal uncle of M ?
1) N ÷ P - L + E - M 2) N - Y + A ÷ M
3) M - Y * P - N 4) N ÷ C + F * M
5)None of these
Answer : N ÷ P - L + E - M
Explanation :
N  ÷ P  means  N is the brother of P
P - L  means P is the sister of L
L + E  means L is the mother of E
E - M means E is the sister of M.
Hence, L is the mother of M, P is the maternal aunt of M and N is the maternal uncle of M.
View Answer

Q5.
"A"walks 20 km towards North. He turns left and walks 40 km. He again turns left and walks 20 km. Finally he moves 20 km after turning to the left. He is facing towards in which direction to his starting point ?
1) East 2) West
3) North 4) South
5)None of these
Answer : East
Explanation :  

So, he is facing towards east direction.

View Answer

Q6.
Directions : Read the following character sequence carefully and then answer the questions given below it:
D E 5 B F K 8 P M T 7 H O 6 S R Q 4 X C 3 A Z W 2 L

Which of the following will be the third to the right of 16th character from your right ?

1) H 2) O
3) 6 4) S
5)R
Answer : 6
Explanation : 3rd to the right of 16th from right = (16-3=) 13th from right = 6
View Answer

Q7.
Directions : Read the following character sequence carefully and then answer the questions given below it:
D E 5 B F K 8 P M T 7 H O 6 S R Q 4 X C 3 A Z W 2 L

If every alternate character in the above sequence, starting from K on wards, is dropped, which of the following characters will be third to the right of ninth character from the left ?

1) S 2) R
3) Q 4) 4
5)X
Answer : Q
Explanation :
3rd to the right of 9th from the left = (9+3=) 12th from the left .
When every alternate character, starting from K, is dropped
J D E 5 B F 8 M 7 O S O X . . . . .
View Answer

Q8.
Directions : Read the following character sequence carefully and then answer the questions given below it:
D E 5 B F K 8 P M T 7 H O 6 S R Q 4 X C 3 A Z W 2 L

What will be the ninth character to the left of nineteenth character from the left in the above alphabet sequence ?

1) M 2) T
3) 7 4) H
5)O
Answer : M
Explanation : 9th to the left of 19th from the left = (19-9=) 10th from the left =M.
View Answer

Q9.
Directions : Read the following character sequence carefully and then answer the questions given below it:
D E 5 B F K 8 P M T 7 H O 6 S R Q 4 X C 3 A Z W 2 L

What will be the second letter of the word made of the 3rd, 6th, 21st and 23rd characters of the given sequence? If no such word can be made your answer is X. If more than one such word can be made, your answer is P.

1) A 2) C
3) P 4) X
5)E
Answer : P
Explanation : The letters are E, F, C and A. The possible words from these letters are FACE and CAFE.
View Answer

Q10.
Directions : Read the following character sequence carefully and then answer the questions given below it:
D E 5 B F K 8 P M T 7 H O 6 S R Q 4 X C 3 A Z W 2 L
Which of the following will come in place of the question mark in the following series?
D5F EBK BKP 8M7 ? R4C

1) TH6 2) M7O
3) H6R 4) 7OS
5)None of these
Answer : 7OS
Explanation : The first letter of each successive group is obtained by adding 1, 2, 3, 4, 5,...... letters to the first letter of the previous group. The other two letters are alternate letters from the first letter.
View Answer

Previous123456789...3940Next