Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q81.
Directions : Study the graphs carefully to answer the questions that follow: 

Total number of children in six different schools and the percentage of girls are give bellow in the line-chart.




What is the ratio of the number of girls in school Q to the number of girls in school P ? 

1) 20 : 27 2) 20 : 23
3) 27 : 20 4) D.I
5)17 : 20
Answer : 27 : 20
View Answer

Q82.
Directions : Study the following graph carefully to answer these questions.
Invest (in Rs Lakh) of Two Business Partners A & B over the years



What was the percent rise in A’s investment in 2004 from the previous year ?

1) 16-2/3% 2) 25%
3) 33-1/3% 4) 35%
5)None of these
Answer : 33-1/3%
Explanation : A’s investment in 2004 is Rs. 80 lakh.
A’s investment in 2003 is Rs. 60 lakh.
So, percentage rise = [(80 - 60)/60] x100 = 33.33%
View Answer

Q83.
Directions : Study the following graph carefully to answer these questions.
Invest (in Rs Lakh) of Two Business Partners A & B over the years



What was the percent rise in investment of B in 2004 from 2001 ?

1) 15% 2) 16-2/3%
3) 18% 4) 20%
5)None of these
Answer : 16-2/3%
Explanation : The investment of B in 2001 is 60 lakh and investment in 2004 is 70 lakh .
So, % increased = [(70 - 60)/60] x 100 = 100/6 = 50/3 =16.66% 
View Answer

Q84.
Prasant's father was 48 years of age when he was born while his mother was 46 years old when his brother four years younger to his was born. What is the difference between the ages of his parents ?
1) 4 years 2) 6 years
3) 8 years 4) 12 years
5)None of these
Answer : 6 years
Explanation :
Mother's age when Prasant's brother was born = 46 years.
Father's age when Prasant's brother was born = (48 + 4) years = 52 years.
Required difference = (52 - 46) years = 6 years.
View Answer

Q85.
The sum of the present ages of Alok and Prakash is 60 years. Six years ago, Alok's age was five times the age of Prakash. What will be the age of Prakash after 6 years ?
1) 16 years 2) 18 years
3) 20 years 4) 24 years
5)None of these
Answer : 20 years
Explanation :
Let, the present ages of Alok and Prakash be x and (60 -x) years respectively.
Then, (60 - x) - 6 = 5(x - 6)
54 - x = 5x - 30
or 6x = 84  
or x = 14.
So, Prakash's age after 6 years = (x+ 6) = 20 years.
View Answer

Q86.
A said to B, "I was as old as you are at the present at the time of your birth". If the age of A is 48 years now, what is the age of B five years back ?
1) 14 years 2) 19 years
3) 24 years 4) 28 years
5)None of these
Answer : 19 years
Explanation :
Let, B's present age be x years. Then, (48 - x) = x
Or 2x = 48.
Or x = 24.
B's age 5 years back (24 - 5) = 19 years.
View Answer

Q87.
There are  5 men and 3 women to form a committee of 5-members where at least 3 men are there. How many way they can be selected ?
1) 42 2) 45
3) 46 4) 54
5)None of these
Answer : 46
Explanation :  Total ,5 men and 3 women i.e. 8 persons.
So, 3 men can selected from 5 men.
They can selected in (5C3  x 3 C2 ) or (5C4  x 3 C1 ) or (5C5  x 3 C0
Total numbers of way to select = [(5 x 4 )/2 x 3 ] +[(5 ) x 3 ] + [(1x 1) ] = 46

View Answer

Q88.
The sum of two numbers is 27 and their H.C.F is 3. If one of the number is lies between  13 to 16, the find the value of the other number ?
1) 12 2) 15
3) 18 4) 24
5)None of these
Answer : 12
Explanation : Let, two numbers are 3x and 3y respectively.
Then, 3x + 3y = 27  
 or 3 (x + y) = 27
or (x + y) = 27/3 = 9
So, pairs of numbers are  9 = (1,8) , (2,7) , ( 3,6) and  (4,5) .
Thus the numbers are 3 x 4 = 12 and 3 x 5 =15 
View Answer

Q89.
 A , B and C invested Rs. 8000, Rs. 4000 and Rs. 8000 respectively in a business. A left after six months. If after eight months, there was a gain of Rs. 4005, then what will be the share of B ?
1) Rs.820 2) Rs.890
3) Rs.1020 4) Rs.1250
5)None of these
Answer : Rs.890
Explanation :
A : B : C = (8,000 x 6) : (4,000 x 8) : (8,000 x 8) = 48 : 32 : 64 = 3 : 2 : 4.
B's share = ( Rs. 4005/9) x 2 = Rs. 890.
View Answer

Q90.
 A and B invest in a business in the ratio 3 : 2. If 5% of the total profit goes to charity and A's share is Rs. 855, what is the total profit ?
1) Rs.1200 2) Rs.1250
3) Rs.1450 4) Rs.1500
5)None of these
Answer : Rs.1500
Explanation :
Let, the total profit be Rs. 100.
After paying to charity, A's share = (Rs. 95 /5)x 3 = Rs. 57.
If A's share is Rs. 57, total profit = Rs. 100.
If A's share Rs. 855, total profit = ( 855/57) x100  = 1500

View Answer