Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q591.
If the number 517 * 324 is completely divisible by 3, then the smallest whole number in the place of * will be:

1) 0 2) 1
3) 2 4) 3
5)None of these
Answer : 2
Explanation : Explanation:
    Sum of digits = (5 + 1 + 7 + x + 3 + 2 + 4) = (22 + x),   which is not must be divisible by 3.
     So, x = 2.
View Answer

Q592.
The sum of two number is 25 and their difference is 13. Find their product.
1) 104 2) 114
3) 315 4) 325
5)None of these
Answer : 114
Explanation : Explanation:

    Let the numbers be x and y.
    Then, x + y = 25 and x - y = 13.
    4xy = (x + y)2 - (x- y)2  = (25)2 - (13)2
     = (625 - 169) = 456
   So,  xy = 114.
View Answer

Q593.
Find the two natural numbers whose sum is 85 and the LCM is 102
         

1) 1) 30 and 55 2) 2) 17 and 68
3) 3) 35 and 55 4) 4) 51 and 34
5)5) None of these
Answer : 4) 51 and 34
View Answer

Q594.
The H.C.F. of two numbers is 11 and their L.C.M. is 693. If one of the numbers is 77, find the other.
                
1) 1) 909 2) 2) 119
3) 3) 66 4) 4) 99
5)5) None of these
Answer : 4) 99
View Answer

Q595.
A boat running downstream covers a distance of 24 kms in 4hrs while for covering the distance upstream it takes 6 hrs. What is the speed of the boat in still water ?
1) 5.5 km/hr 2) 6 km/hr
3) 3.5 km/hr 4) 4.5 km/hr
5)None of these
Answer : None of these
Explanation :  Ans. 5 km/hr
View Answer

Q596.
23 x 15 / 25 + 48.2 = -35 + ?
1) 97 2) 98
3) 95 4) 96
5) None of these
Answer : 97
View Answer

Q597.
(562 - 754) /6 = ? / (-5)
1) -120 2) 120
3) -160 4) 160
5)None of these
Answer : 160
View Answer

Q598.
5/11 of 55% of 1500 ?
1) 395 2) 392
3) 375 4) 372
5)None of these
Answer : 375
View Answer

Q599.
(35.2 x 15 x 4) / 12 + 20 = (?)2
1) (14)2 2) 14
3) 16 4) (14)1/2
5)None of these
Answer : 14
View Answer

Q600.
(3 x 4)2 x (3 x 6) / ( 9 x 5) = ?
1) 57.6 2) 59.6
3) 53.2 4) 51.2
5)None of these
Answer : 57.6
View Answer