Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q561.
The difference of two numbers is 1365. On dividing the larger number by the smaller, we get 6 as quotient and the 15 as remainder. What is the smaller number ?
1) 240 2) 270
3) 295 4) 360
5)None of these
Answer : 270
Explanation : Let the smaller number be x.
    Then larger number = (x + 1365).
    x + 1365 = 6x + 15
    5x = 1350   or  x = 270
    Thus , Smaller number = 270.
View Answer

Q562.
Which one of the following numbers is exactly divisible by 11 ?
1) 235641 2) 245642
3) 315624 4) 415624
5)None of these
Answer : 415624
Explanation :     (4 + 5 + 2) - (1 + 6 + 3) = 1, not divisible by 11.
    (2 + 6 + 4) - (4 + 5 + 2) = 1, not divisible by 11.
    (4 + 6 + 1) - (2 + 5 + 3) = 1, not divisible by 11.
    (4 + 6 + 1) - (2 + 5 + 4) = 0, So, 415624 is divisible by 11.
View Answer

Q563.
If the number 517 * 324 is completely divisible by 3, then the smallest whole number in the place of * will be:

1) 0 2) 1
3) 2 4) 3
5)None of these
Answer : 2
Explanation : Explanation:
    Sum of digits = (5 + 1 + 7 + x + 3 + 2 + 4) = (22 + x),   which is not must be divisible by 3.
     So, x = 2.
View Answer

Q564.
The sum of two number is 25 and their difference is 13. Find their product.
1) 104 2) 114
3) 315 4) 325
5)None of these
Answer : 114
Explanation : Explanation:

    Let the numbers be x and y.
    Then, x + y = 25 and x - y = 13.
    4xy = (x + y)2 - (x- y)2  = (25)2 - (13)2
     = (625 - 169) = 456
   So,  xy = 114.
View Answer

Q565.
Find the two natural numbers whose sum is 85 and the LCM is 102
         

1) 1) 30 and 55 2) 2) 17 and 68
3) 3) 35 and 55 4) 4) 51 and 34
5)5) None of these
Answer : 4) 51 and 34
View Answer

Q566.
The H.C.F. of two numbers is 11 and their L.C.M. is 693. If one of the numbers is 77, find the other.
                
1) 1) 909 2) 2) 119
3) 3) 66 4) 4) 99
5)5) None of these
Answer : 4) 99
View Answer

Q567.
A boat running downstream covers a distance of 24 kms in 4hrs while for covering the distance upstream it takes 6 hrs. What is the speed of the boat in still water ?
1) 5.5 km/hr 2) 6 km/hr
3) 3.5 km/hr 4) 4.5 km/hr
5)None of these
Answer : None of these
Explanation :  Ans. 5 km/hr
View Answer

Q568.
23 x 15 / 25 + 48.2 = -35 + ?
1) 97 2) 98
3) 95 4) 96
5) None of these
Answer : 97
View Answer

Q569.
(562 - 754) /6 = ? / (-5)
1) -120 2) 120
3) -160 4) 160
5)None of these
Answer : 160
View Answer

Q570.
5/11 of 55% of 1500 ?
1) 395 2) 392
3) 375 4) 372
5)None of these
Answer : 375
View Answer