Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q551.
The ratio of two numbers is 3 : 4 and their H.C.F. is 4. Their L.C.M. is:
1) 12 2) 16
3) 24 4) 48
5)None of these
Answer : 48
Explanation :
Let the numbers be 3x and 4x. Then, their H.C.F. = x. So, x = 4.
So, the numbers 12 and 16.
L.C.M. of 12 and 16 = 48.
View Answer

Q552.
The average age of 30 boys in a class is 16. If the teacher's age is included, the average increases by one. What is the teacher's age ?

1) 37years 2) 30years
3) 47 years 4) 57 years.
5)None of these
Answer : 47 years
Explanation :
Total age of 30 boys = 3016 = 480
After teacher's join, total age = 3117= 527
Teacher's age = 527- 480 = 47 years.

Shortcut Method :
(311) + 16 = 47 years.

View Answer

Q553.
A number consists of 3 digits whose sum is 10. The middle digit is equal to the sum of the other two and the number will be increased by 99 if its digits are reversed. The number is:
   
1) 145 2) 253
3) 370 4) 352
5)None of these
Answer : 253
Explanation : Let the middle digit be x.
Then, 2x = 10 or x = 5.  So, the number is either 253 or 352.
Since the number increases on reversing the digits, so the hundred's digits is smaller than the unit's digit.
Hence, required number = 253.
View Answer

Q554.
What is the sum of two consecutive even numbers, the difference of whose squares is 84  ?
1) 34 2) 38
3) 42 4) 46
5)None of these
Answer : 42
Explanation : Let the numbers be x and x + 2.
    Then, (x + 2)2 - x2 = 84
    or 4x + 4 = 84   or  4x = 80
    or x = 20. The required sum = x + (x + 2) = 2x + 2 = 42.
View Answer

Q555.
The product of two numbers is 9375 and the quotient, when the larger one is divided by the smaller, is 15. The sum of the numbers is:
  
1) 380 2) 395
3) 400 4) 425
5)None of these
Answer : 400
Explanation : Let the numbers be x and y.
    Then, xy = 9375 and     x/y  = 15.
    X = 15y
   So, y x 15y = 15y2 = 9375
    or y2 = 625.          y = 25.
    x = 15y = (15 x 25) = 375.
    Thus, Sum of the numbers = x + y = 375 + 25 = 400.
View Answer

Q556.
The sum of the squares of three numbers is 138, while the sum of their products taken two at a time is 131. Their sum is:
 
1) 20 2) 30
3) 40 4) 24
5)None of these
Answer : 20
Explanation : Let the numbers be x, y and z.
 Then, x2 + y2 + z2 = 138   and  (xy + yz + zx) = 131.
 or  (x + y + z)2 = x2 + y2 + z2 + 2(xy + yz + zx)  = 138 + 2 x 131 = 400.
 or  (x + y + z) = 20.
View Answer

Q557.
The sum of the digits of a two-digit number is 15 and the difference between the digits is 3. What is the two-digit number ?
  
1) 69 2) 78
3) 96 4) D.I
5)None of these
Answer : D.I
Explanation :   Let the ten's digit be x and unit's digit be y.
    Then, x + y = 15 and x - y = 3   or   y - x = 3.
    Solving x + y = 15   and   x - y = 3, we get: x = 9, y = 6.
    Solving x + y = 15   and   y - x = 3, we get: x = 6, y = 9.
    So, the number is either 96 or 69.
    Hence, the number cannot be determined.
View Answer

Q558.
The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the positions of its digits is 36. What is the difference between the two digits of that number?
 
1) 3 2) 4
3) 9 4) D.I
5)None of these
Answer : 4
Explanation : Let the ten's digit be x and unit's digit be y.
   Then, (10x + y) - (10y + x) = 36
   or 9(x - y) = 36   or x - y = 4.
View Answer

Q559.
Find a positive number which when increased by 17 is equal to 60 times the reciprocal of the number.

1) 3 2) 10
3) 17 4) 20
5)None of these
Answer : 3
Explanation :   Let the number be x.
  Then, x + 17 =  60/x       or   x2 + 17x - 60 = 0
  or  (x + 20) (x - 3) = 0    or    x = 3.
View Answer

Q560.
On dividing a number by 56, we get 29 as remainder. On dividing the same number by 8, what will be the remainder ?
1) 4 2) 5
3) 6 4) 7
5)None of these
Answer : 5
Explanation : Dividend = ( 56 x  Q ) + 29         (Q = Quotient )
    Dividend = ( 87 x Q ) + (8 x 3) +5
    All Parts are divisible by 8 except 5.
    So,5 should be the reminder.
View Answer