Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q541.
A sum of money is to be distributed among A, B, C, in the proportion of 5 : 2 : 4 . If C gets Rs. 600 less than A, what is B's share ?
1) Rs. 400 2) Rs. 800
3) Rs. 1200 4) Rs.1000
5)None of these
Answer : Rs. 1200
Explanation :
Let the shares of A, B and C  be Rs. 5x, Rs. 2x and  Rs. 4x   respectively.
Then, 5x - 4x = 600
or x = 600.
B's share = Rs. 2x = Rs. (2 x 600) = Rs. 1200.
View Answer

Q542.
A and B together have Rs. 1200. If the ratio of A's amount to B's amount is 3:5 , how much amount does B have?

1) Rs. 250 2) Rs. 450
3) Rs. 600 4) Rs. 750
5)None of these
Answer : Rs. 750
Explanation :
Let the ratio of A and B be 3x and 5x respectively.
Or 3x + 5x = 1200
Or 8x = 1200  x = 150
So, 5x= 5 150 =750
View Answer

Q543.
A sum of money is divided among 160 males and some females in the ratio 16 : 21. Individually each male gets Rs. 4 and female Rs. 3. What should be the number of females ?
1) 280 2) 240
3) 270 4) 284
5)None of these
Answer : 280
Explanation :
Let the number of females be x.
According to equation (160 x 4)/3x = 16/21  or x = 280
View Answer

Q544.
The income of Mohan and Sohan are in the ratio 7:2 and their expenditures are in the ratio 4:1. If each saves Rs. 1000, find their expenditures.
1) 17000 and 4500 2) 10000 and 2000
3) 20000 and 5000 4) 15000 and 1000
5)None of these
Answer : 20000 and 5000
Explanation :
Let, the income of Mohan and Sohan are 7x and 2x respectively.
While their expenditure ratio are 4y and y respectively.
According to equation 7x - 4y = 2x - y = 1000
Or  7x - 4y = 1000
Or  2x - y = 1000
After solving, we get y = 5000
So, there expenditure are 5000 x 4 = 20000 and  5000 x 1= 5000
View Answer

Q545.
If the income of A, B and C is in the ratio of 2:5:11 and the income of B is Rs. 291 more than that of A, then the income of C is--

1) Rs.907 2) Rs.1127
3) Rs.1067 4) Rs.1175
5)None of these
Answer : Rs.1067
Explanation :
Let their incomes are in the ratio 2x , 5x and 11x respectively.
According to equation 5x - 2x = Rs. 291
Or x = 97
So, Income of C = 11 x 97= Rs.1067
View Answer

Q546.
 On selling 20 pens at Rs. 720, there is a loss equal to the cost price of 8 pens. The cost price of a pens is:
 
1) Rs. 45 2) Rs. 50
3) Rs. 55 4) Rs. 60
5)None of these
Answer : Rs. 60
Explanation :
(C.P. of 20 pens) - (S.P. of 20 pens) = (C.P. of 8 pens)
C.P. of 12pens = S.P. of 17pens = Rs.720.
C.P. of 1 pens  = (720/12) = 60
View Answer

Q547.
A  person  buys an old TV for Rs. 4500 and spends Rs. 300 on its repairs. If he sells the scooter for Rs. 6000, his gain percent is:
1) 16% 2) 18%
3) 20% 4) 25%
5)None of these
Answer : 25%
Explanation :
Cost Price (C.P.) = Rs. (4500 + 300) = Rs. 4800.
Selling Price (S.P.) = Rs. 6000.
Gain = (S.P.) - (C.P.) = Rs.(6000 - 4800) = Rs. 1200.
Gain % = = 25%
View Answer

Q548.
An article was sold at a profit of 15%. Had it been sold for Rs.600, the profit would have been 25%. At what price was it sold ?
1) Rs.575 2) Rs.750
3) Rs.552 4) Rs.552
5)None of these
Answer : Rs.552
Explanation :
Given profit is 25%, S.P. = Rs.600 
So, C.P. = (600/125)/100 = Rs. 480
So, Initial S.P. =  (480/100) x 100 =Rs. 552.

SHORT-CUT METHOD:

(600/125) x (115/100) x 100 = 552
View Answer

Q549.
The percent profit made when article is sold for Rs.96 is twice as much as when it is sold for Rs.88. What is the cost price of the article ?
1) Rs. 72 2) Rs. 80
3) Rs. 76 4) Rs. 78
5)None of these
Answer : Rs. 80
Explanation :
Let the cost be Rs. x.
According to equation Rs(96 - x) = 2(88 - x)
Or x = Rs. 80.
View Answer

Q550.
There are 728 students in a school, 162 come to the school by bus, 384 on bicycles and the rest by walk. What percentage of students comes to the school by walk ?
1) 35% 2) 25%
3) 40% 4) 33%
5)None of these
Answer : 25%
Explanation :
Total number of students in the school = 728
Number of students who come by bus = 162
Number of students who come on bicycle = 384
Adding these two, we get 546.
728 – 546 = 182 students come by walk.
So, % of students who come by walk to the school = (182/728)x 100 = 25%


View Answer