Mathmetics
ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q501. 

1)  2100  2)  24400 
3)  21300  4)  25200 
5)  None of these 
Answer : 25200
Explanation :
Explanation :
Number of ways of selecting 3 consonants out of 7 = ^{7}C_{3}
_{}
Number of ways of selecting 2 vowels out of 4 = ^{4}C_{2}
_{}
Number of ways of selecting 3 consonants out of 7 and 2
vowels out of 4 = ^{7}C_{3} x ^{4}C_{2}
_{}
=(7×6×5/3×2×1)×(4×3/2×1)=210
It means that we can have 210 groups where each group
contains total 5 letters(3 consonants and 2 vowels).
Number of ways of arranging 5 letters among themselves = 5! = 5 x 4 x 3 x 2 x 1 = 120
Hence, Required number of ways = 210 x 120 = 25200
View Answer
Q502. 

1)  100800  2)  120960 
3)  240150  4)  4989600 
5)  None of thesae 
Answer : 120960
Explanation :
Explanation :
In the word 'MATHEMATICS', we treat the vowels AEAI as one letter.
Thus, we have MTHMTCS (AEAI).
Now, we have to arrange 8 letters, out of which M occurs twice, T occurs twice and the rest are different.
Number of ways of arranging these letters = 8! / (2!)(2!)= 10080.
Now, AEAI has 4 letters in which A occurs 2 times and the rest are different.
Number of ways of arranging these letters = 4! /2! = 12.
So, required number of words = (10080 x 12) = 120960.
View Answer
Q503. 

1)  42  2)  48 
3)  63  4)  90 
5)  None of these 
Answer : 63
Explanation : The required number of ways = (^{7}C_{5} x^{ 3}C_{2}) = (^{7}C_{2} x ^{3}C_{1}) = (7 x 6 )/(2 x 1) x 3 = 63.
Explanation : The required number of ways = (^{7}C_{5} x^{ 3}C_{2}) = (^{7}C_{2} x ^{3}C_{1}) = (7 x 6 )/(2 x 1) x 3 = 63.
View Answer
Q504. 

1)  24  2)  32 
3)  36  4)  48 
5)  None of these 
Answer : 36
Explanation :
Explanation :
There are 6 letters in the given word, out of which there are 3 vowels and 3 consonants.
Let us mark these positions as under:
(1) (2) (3) (4) (5) (6)
Now, 3 vowels can be placed at any of the three places out 4, marked 1, 3, 5.
Number of ways of arranging the vowels =^{ 3}P_{3} = 3! = 6.
Also, the 3 consonants can be arranged at the remaining 3 positions.
Number of ways of these arrangements = ^{3}P_{3} = 3! = 6.
Total number of ways = (6 x 6) = 36.
View Answer
Q505. 

1)  6  2)  10 
3)  12  4)  20 
5)  None of thse 
Answer : 20
Explanation :
Explanation :
Since each desired number is divisible by 5, so we must have 5 at the unit place. So, there is 1 way of doing it.
The tens place can now be filled by any of the remaining 5 digits (2, 3, 6, 7, 9). So, there are 5 ways of filling the tens place.
The hundreds place can now be filled by any of the remaining 4 digits. So, there are 4 ways of filling it.
So, required number of numbers = (1 x 5 x 4) = 20.
View Answer
Q506. 

1)  810  2)  1440 
3)  2880  4)  50400 
5)  57600 
Answer : 50400
Explanation :
Explanation :
In the word 'CORPORATION', we consider the vowels OOAIO as one letter.
Thus, we have CRPRTN (OOAIO).
This has 7 (6 + 1) letters of which R occurs 2 times and the rest are different.
Number of ways arranging these letters =7!/2! = 2520.
Now, 5 vowels in which O occurs 3 times and the rest are different, can be arranged in 5!/3!= 20 ways.
So, required number of ways = (2520 x 20) = 50400.
View Answer
Q507. 

1)  360  2)  480 
3)  720  4)  1280 
5)  None of these 
Answer : 720
Explanation :
Explanation :
The word 'LEADING'' has 7 different letters.
When the vowels EAI are always together, they can be supposed to form one letter.
Then, we have to arrange the letters LNDG (EAI).
Now, 5 (4 + 1 = 5) letters can be arranged in 5! = 120 ways.
The vowels (EAI) can be arranged among themselves in 3! = 6 ways.
So, required number of ways = (120 x 6) = 720.
View Answer
Q508. 

1)  565  2)  664 
3)  742  4)  756 
5)  None of these 
Answer : 756
Explanation :
Explanation :
View Answer
Q509. 

1)  Rs. 4462.50  2)  Rs. 8032.50 
3)  Rs. 8900  4)  Rs. 8925 
5)  None of these 
Answer : Rs. 8925
Explanation :
Explanation :
Principal = (100 x 4016.25 ) / ( 9 x 5) = Rs. 8925.
View Answer
Q510. 

1)  Rs. 650  2)  Rs. 690 
3)  Rs. 698  4)  Rs. 700 
5)  None of these 
Answer : Rs. 698
Explanation :
Explanation :
S.I. for 1 year = Rs. (854  815) = Rs. 39.
S.I. for 3 years = Rs.(39 x 3) = Rs. 117.
Principal = Rs. (815  117) = Rs. 698.
View Answer