Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q41.
Directions : Study the following graph carefully and answer the question below it.

Percent Profit  earned by two companies A and B over the given years.


If the income of company B in 2008 and 2009 were in the ratio 3 : 5 respectively, what was the ratio of the expenditure of that company in these two years ?
1) 4 : 15 2) 7 : 12
3) 9: 16 4) Cannot determined
5)None of these
Answer : 9: 16
Explanation :
View Answer

Q42.
Directions : Study the following graph carefully and answer the question below it.

Percent Profit  earned by two companies A and B over the given years.


If the expenditure of company A and B in 2011 were equal and the total income of the two companies was Rs. 48.8 lakhs, what was the total expenditure of the two companies in 2011 ?
1) Rs.32 lakhs 2) Rs.46 lakhs
3) Rs.16 lakhs 4) Cannot determined
5)None of these
Answer : Rs.32 lakhs
Explanation :
Total expenditure of A and B in 2011 = 2 x 16 = 32 lakhs
View Answer

Q43.
Seven men and four boys can complete a work in 6 days. A man completes the double work than a boy. In how many days will 5 men and 4 boys complete the work ?
1) 4 2) 5
3) 6 4) 8
5)None of these
Answer : None of these
View Answer

Q44.
Directions : Study the graphs carefully to answer the questions that follow: 

Total number of children in six different schools and the percentage of girls are give bellow in the line-chart.


The numbers of boys in school Q is how much percentage (approx.) more or less than the numbers of girls in  the school  S  ?
1) 140 2) 142
3) 144 4) 148
5)None of these
Answer : 142
Explanation : The numbers of boys in school Q = (3000 x 55/100)  = 1650 
The numbers of girls in  the school  S  = (2250 x 30/100) = 675 
So, different = 1650 - 675 = 975 
Therefore , required more % = (975/675) x 100 = 144 % (approx.)
View Answer

Q45.
Directions : Study the graphs carefully to answer the questions that follow: 

Total number of children in six different schools and the percentage of girls are give bellow in the line-chart.



What is number of boys in school P and Q are more than girls in school of S and T ?
1) 1475 more 2) 1655 less
3) 1875 more 4) 1975 more
5)None of these
Answer : 1975 more
Explanation : Total number of boys in school P and Q = [ (2500 x 60/100) + (3000 x 55/100) ] =1500 + 1650 = 3150.
Total number of girls in school S and T = [ (2250 x 30/100) +  (1250 x 40/100) ] = 675 + 500 = 1175

So, the different = 3150 -1175 = 1975


View Answer

Q46.
Directions : Study the graphs carefully to answer the questions that follow: 

Total number of children in six different schools and the percentage of girls are give bellow in the line-chart.



What is the total number of boys in School S ?
1) 675 2) 1250
3) 1475 4) 1575
5)None of these
Answer : 1575
Explanation : Given ,total numbers of children is 2250 and percentage of girls 30. 
So, percentage of boys =  2250 x 70/100 = 1575
View Answer

Q47.
Directions : Study the graphs carefully to answer the questions that follow: 

Total number of children in six different schools and the percentage of girls are give bellow in the line-chart.



What is the average number of boys in schools P and Q together ? 

1) 1365 2) 1475
3) 1575 4) 1625
5)None of these
Answer : 1575
View Answer

Q48.
Directions : Study the graphs carefully to answer the questions that follow: 

Total number of children in six different schools and the percentage of girls are give bellow in the line-chart.




What is the ratio of the number of girls in school Q to the number of girls in school P ? 

1) 20 : 27 2) 20 : 23
3) 27 : 20 4) D.I
5)17 : 20
Answer : 27 : 20
View Answer

Q49.
Directions : Study the following graph carefully to answer these questions.
Invest (in Rs Lakh) of Two Business Partners A & B over the years



What was the percent rise in A’s investment in 2004 from the previous year ?

1) 16-2/3% 2) 25%
3) 33-1/3% 4) 35%
5)None of these
Answer : 33-1/3%
Explanation : A’s investment in 2004 is Rs. 80 lakh.
A’s investment in 2003 is Rs. 60 lakh.
So, percentage rise = [(80 - 60)/60] x100 = 33.33%
View Answer

Q50.
Directions : Study the following graph carefully to answer these questions.
Invest (in Rs Lakh) of Two Business Partners A & B over the years



What was the percent rise in investment of B in 2004 from 2001 ?

1) 15% 2) 16-2/3%
3) 18% 4) 20%
5)None of these
Answer : 16-2/3%
Explanation : The investment of B in 2001 is 60 lakh and investment in 2004 is 70 lakh .
So, % increased = [(70 - 60)/60] x 100 = 100/6 = 50/3 =16.66% 
View Answer