Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q21.
Directions:In each of the following questions a number series is given. After the series a number is given followed by (a),(b),(c),(d)&(e).Yoy have to complete the series starting with the number given, following the sequence of the given series, and answer the questions given below the series.

(A)   3   40      176    537    1078      1079
(B)     1   (a)      (b)        (c)     (d)      (e)

What will come in the place of (e) ?

1) 839 2) 738
3) 829 4) 938
5)None of these
Answer : 839
Explanation : x 5 + 52 ,  x 4 + 42 , x 3 +32
View Answer

Q22.
Directions:In each of the following questions a number series is given. After the series a number is given followed by (a),(b),(c),(d)&(e).You have to complete the series starting with the number given, following the sequence of the given series, and answer the questions given below the series.

(A)      4   2.25    3.25 7.125   18.25 51.875
(B)        7   (a)      (b)   (c)      (d)   (e)

What will come in the place of (b) ?
1) 4.125 2) 5.25
3) 6.75 4) 4.125
5)None of these
Answer : 4.125
View Answer

Q23.
A person divide his capital worth Rs.4332 into three parts in such way their interest after 2,3 and 4 years equal to each other. The rate of interest on these three parts have to be 4% , 7% and 11% per annum, respectively at S.I. What is the difference between the largest and the smallest part of money invested ?
1) Rs.1860 2) Rs.2052
3) Rs.2268 4) Rs.2468
5)None of these
Answer : Rs.2268
View Answer

Q24.
The rate of SI in bank A and bank B are in the ratio is 6:7. A businessman wants to deposits his total savings in these two banks in such a way that he received equal quarterly interest from both the banks.What should be his ratio of saving in bank A to bank B ?
1) 3:4 2) 4:5
3) 6:7 4) 7:6
5)None of these
Answer : 7:6
View Answer

Q25.
The simple interest per annum on  an amount of Rs.17,000 at the end of four years is Rs.6800. What would be the compound interest on the same amount at the same rate after 2 years ? 
1) Rs.3240 2) Rs.3470
3) Rs.3570 4) Can'not be determined
5)None of these
Answer : Rs.3570
View Answer

Q26.
The ratio between A's and Bs salary was 3:4,two year ago . The ratio's of individual salaries of A and B two year's ago and this year's salaries are 4:5 and 2:3 respectively. At present the total of their salary is Rs.4290. What is present salary of A ?
1) Rs.1560 2) Rs.1600
3) Rs.1650 4) Rs.1840
5)None of these
Answer : Rs.1650
Explanation :
Let, two year ago ,the ratio of between A'and B's salary was 3x: 4x respectively.

The ratio of their individual salary between two years ago and this year is 4y:5y and  2z:3z respectively.
So, 4y = 3x (A's last year salary)
or y = .75x   and  2z = 4x (B's last year salary)
 or z = 2x
Now, the total of their salary is Rs.4290 . 
So, 5y + 3z = Rs.4290
Replace y with .75x; replace z with 2x
So, 5(.75x) + 3(2x) = 4290
or 3.75x + 6x = Rs.4290    or 9.75x = 4290
or x = 4290/9.75 = 440
Then, A's present salary 3.75 (440) = Rs.1650

View Answer

Q27.
Alok takes 8 more days than Bikas to finish a work. Alok and Bikas start the work and Bikas leaves the task 9 days before the work is finished. If Alok completes 75% of the overall work, how long would Alok have taken to finish the work if he had worked independently? 
1) 8 days 2) 10 days
3) 12 days 4) 14 days
5)None of these
Answer : 14 days
Explanation : Let, Bikas takes x days to finish the work . So, Alok would take (x +8) days to finish the same work.
Given, Alok finishes 75% and Bikas finishes 25% work respectively. 
So, (x+8)3/4 = (x/4)+9
or (3x+24)/4 = (x+36)/4
or 2x = 12
or x = 6

Therefore, Alok would finishes the work (6+8) = 14 days alone.

View Answer

Q28.
A person sold two hens for Rs. 105 each . On one he lost 25% . On the other he gained 50% . What is the gain or loss on his total outlay ?
1) 12.5% 2) 20%
3) 28.3% 4) Neither gain Nor loss
5)None of these
Answer : Neither gain Nor loss
Explanation : Short-Cut Method:

[100 x (Profit - Loss ) x 2 x Profit x Loss] / (100 + Profit ) + (100 - Loss) = 0%
View Answer

Q29.
A sells his books cost Rs.500 to B at a profit of 30%. After some period of time, B sells the same book to A at a loss of 20%. What is the total % of profit or loss in the whole trading ?
1) 4% profit 2) 4% loss
3) 26% profit 4) 26% loss
5)None of these
Answer : 26% profit
Explanation : Let, CP of A = 100 ,  SP of B from A = 130 i.e. profit = 30/
Again , some days B sells in return to A at loss of 20% i.e. the CP of A again = 130 x (80/100) = 104

So ,in the whole trade , he gets actual profit =  (30-4) = 26  i.e. 26% 
View Answer

Q30.
Two partners invested Rs.20,000 and Rs.12,000 respectively in a business.They distribute 75% of the profit equally and distribute the rest  25% according to the ratio of their investment of capitals. If  the bigger partner received Rs.400 more than the other, then what is the total profit ?
1) Rs.5280 2) Rs.5600
3) Rs.6240 4) Rs.6400
5)None of these
Answer : Rs.6400
Explanation : Since, 75% of the profit is distributed equally ,rest 25% should be distributed according to their ratio of investment.
Actual, ratio of capital = 20000:12000 = 5:3
5/8 - 3/8 = 400
or 2/8 = 1/4 = 400 
or 1 = 4 x 400 = 1600 i.e. 25% 
So, total profit = 400 x 4 x (1/25) x 100 = 6400

View Answer