Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q11.
Directions:In each of the following questions a number series is given. After the series a number is given followed by (a),(b),(c),(d)&(e).Yoy have to complete the series starting with the number given, following the sequence of the given series, and answer the questions given below the series.


(A) 7 20 46 98 202 410
(A) 4 (a) (b) (c) (d) (e)

What will come in the place of (d)?

1) 146 2) 162
3) 166 4) 184
5)None of these
Answer : None of these
View Answer

Q12.
Directions:In each of the following questions a number series is given. After the series a number is given followed by (a),(b),(c),(d)&(e).Yoy have to complete the series starting with the number given, following the sequence of the given series, and answer the questions given below the series.

(A) 9 10 16   57 212    1085
(A) 2 (a) (b) (c) (d) (e)

What will come in the place of (c)?

1) 15 2) 18
3) 25 4) 36
5)None of these
Answer : 15
Explanation : x 1 + 12, x 2 -22, x 3+32, x 4 -42 and so on   
View Answer

Q13.
Directions:In each of the following questions a number series is given. After the series a number is given followed by (a),(b),(c),(d)&(e).Yoy have to complete the series starting with the number given, following the sequence of the given series, and answer the questions given below the series.

(A) 3  5 22 13.5  35  19
(B) 5 (a) (b) (c)  (d)  (e)

What will come in the place of (c)?

1) 13 2) 14.5
3) 15.5 4) 16
5)None of these
Answer : 14.5
Explanation : +7 x 1/2 , +6 x 2 , + 5 x 1/2, + 4 x 2, so on  
View Answer

Q14.
Directions:In each of the following questions a number series is given. After the series a number is given followed by (a),(b),(c),(d)&(e).Yoy have to complete the series starting with the number given, following the sequence of the given series, and answer the questions given below the series.

(A)   3   40      176    537    1078      1079
(B)     1   (a)      (b)        (c)     (d)      (e)

What will come in the place of (e) ?

1) 839 2) 738
3) 829 4) 938
5)None of these
Answer : 839
Explanation : x 5 + 52 ,  x 4 + 42 , x 3 +32
View Answer

Q15.
Directions:In each of the following questions a number series is given. After the series a number is given followed by (a),(b),(c),(d)&(e).You have to complete the series starting with the number given, following the sequence of the given series, and answer the questions given below the series.

(A)      4   2.25    3.25 7.125   18.25 51.875
(B)        7   (a)      (b)   (c)      (d)   (e)

What will come in the place of (b) ?
1) 4.125 2) 5.25
3) 6.75 4) 4.125
5)None of these
Answer : 4.125
View Answer

Q16.
A person divide his capital worth Rs.4332 into three parts in such way their interest after 2,3 and 4 years equal to each other. The rate of interest on these three parts have to be 4% , 7% and 11% per annum, respectively at S.I. What is the difference between the largest and the smallest part of money invested ?
1) Rs.1860 2) Rs.2052
3) Rs.2268 4) Rs.2468
5)None of these
Answer : Rs.2268
View Answer

Q17.
The rate of SI in bank A and bank B are in the ratio is 6:7. A businessman wants to deposits his total savings in these two banks in such a way that he received equal quarterly interest from both the banks.What should be his ratio of saving in bank A to bank B ?
1) 3:4 2) 4:5
3) 6:7 4) 7:6
5)None of these
Answer : 7:6
View Answer

Q18.
The simple interest per annum on  an amount of Rs.17,000 at the end of four years is Rs.6800. What would be the compound interest on the same amount at the same rate after 2 years ? 
1) Rs.3240 2) Rs.3470
3) Rs.3570 4) Can'not be determined
5)None of these
Answer : Rs.3570
View Answer

Q19.
The ratio between A's and Bs salary was 3:4,two year ago . The ratio's of individual salaries of A and B two year's ago and this year's salaries are 4:5 and 2:3 respectively. At present the total of their salary is Rs.4290. What is present salary of A ?
1) Rs.1560 2) Rs.1600
3) Rs.1650 4) Rs.1840
5)None of these
Answer : Rs.1650
Explanation :
Let, two year ago ,the ratio of between A'and B's salary was 3x: 4x respectively.

The ratio of their individual salary between two years ago and this year is 4y:5y and  2z:3z respectively.
So, 4y = 3x (A's last year salary)
or y = .75x   and  2z = 4x (B's last year salary)
 or z = 2x
Now, the total of their salary is Rs.4290 . 
So, 5y + 3z = Rs.4290
Replace y with .75x; replace z with 2x
So, 5(.75x) + 3(2x) = 4290
or 3.75x + 6x = Rs.4290    or 9.75x = 4290
or x = 4290/9.75 = 440
Then, A's present salary 3.75 (440) = Rs.1650

View Answer

Q20.
Alok takes 8 more days than Bikas to finish a work. Alok and Bikas start the work and Bikas leaves the task 9 days before the work is finished. If Alok completes 75% of the overall work, how long would Alok have taken to finish the work if he had worked independently? 
1) 8 days 2) 10 days
3) 12 days 4) 14 days
5)None of these
Answer : 14 days
Explanation : Let, Bikas takes x days to finish the work . So, Alok would take (x +8) days to finish the same work.
Given, Alok finishes 75% and Bikas finishes 25% work respectively. 
So, (x+8)3/4 = (x/4)+9
or (3x+24)/4 = (x+36)/4
or 2x = 12
or x = 6

Therefore, Alok would finishes the work (6+8) = 14 days alone.

View Answer