Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q91.
The ratio between the profit and the sale price of an article is 1 : 5. What is the ratio between the sale and the cost price of that article ?
1) 4 : 5 2) 5 : 4
3) 3 : 2 4) Data Inadequate
5)None of these
Answer : 5 : 4
Explanation :
C.P. = S.P. - Profit 
or C.P. = 5 -1 = 4
or S.P. : C.P. = 5 : 4
View Answer

Q92.
A sum was put at a certain rate of interest for 5 years. Had it been put at 2% higher rate, it would have fetched Rs. 72 more. What is the sum ?
1) Rs. 4,250 2) Rs. 4,500
3) Rs. 6,400 4) Rs. 7200
5)None of these
Answer : Rs. 7200
Explanation :
We know that Sum = (S.I X 100 )/ R X T
 = (Diff. in S.I X 100 ) / Diff. in rate X Time 
= (72 X100)/ 2 X 5 =  Rs. 7200.
View Answer

Q93.
In what proportion should a milkman mix milk at Rs.2.40 per litre and Rs.3.60 per litre to make a mixture worth Rs.2.50 per litre ?
1) 5: 17 2) 1:11
3) 11:1 4) 2:3
5)None of these
Answer : 11:1
Explanation :
By alligation method :-
2.40 3.60

2.50

3.60 - 2.50 2.50 - 2.40
= 1.10 10
So, Ratio will be 11 : 1.

View Answer

Q94.
A river is flowing at 2 kmph. It takes a man twice as long to row up as, to row down the river. What is the rate (in km/hr) of the man in still water ?
1) 2 2) 4
3) 6 4) 8
5)None of these
Answer : 6
Explanation :
Let,speed of boat man be x kmph.
So, speed in down stream =(x+2) kmph. and speed in up-stream = (x-2) kmph.
Since, distance is constant for both case ,
the equation = 2(x-2) = (x+2)
or 2x-4 = x+2
or x= 6 kmph

View Answer

Q95.
The speed of a car increases by 2 km after every hour. If the distance travelled in the first hour was 35 km. What was the total distance travelled in 12 hours ?
1) 456 km 2) 482 km
3) 548 km 4) 552 km
5)None of these
Answer : 552 km
Explanation :
Given, the first term,  a = 35, common difference, d = 2 and total number of terms,  (n) = 12. 
The sum of this series will be the total distance travelled.
Sum,  Sn= n/2[2a + (n - 1) d] = 6 [70 + 11 x 2] = 552 km.

View Answer

Q96.
A number consists of two digits. If the digits interchange places and the new number is added to the original number, then the resulting number will be divisible by:
1) 3 2) 5
3) 9 4) 11
5)None of these
Answer : 11
Explanation :
Let, the ten's digit be x and unit's digit be y.
Then, number = 10x + y.
Number obtained by interchanging the digits = 10y + x.
(10x + y) + (10y + x) = 11(x + y), which is divisible by 11.
View Answer

Q97.
The cost of 16 pens and 12 pencils is Rs. 720. What is the cost of 20 pens and 15 pencils ?
1) Rs.800 2) Rs.840
3) Rs. 880 4) Rs.900
5)None of these
Answer : Rs.900
Explanation :
Let, the price of the pen be ‘x’ and that of a pencil be ‘y’.
16x + 12y = 720 or (16x) X 5/4 + 12y X 5/4 = 720 X 5/4 
or 20x + 15y = 900
View Answer

Q98.
The ratio of the sum and the difference of two numbers is 3: 1. Then what is the ratio of these two numbers ?
1) 3 : 2 2) 2 : 1
3) 3 : 1 4) 4 : 3
5)None of these
Answer : 2 : 1
Explanation :
Let, the number be ‘x’ and ‘y’
So, (x+y)/(x-y) = 3/1
or x + y = 3x - 3y  
or 2x = 4y
or x:y = 2:1 
View Answer

Q99.
The sum of two numbers is 28 and their difference is 4. What is the product of the two numbers ?
1) 184 2) 192
3) 196 4) 212
5)None of these
Answer : 192
Explanation :
(x + y)2 = (x - y)2  + 4xy
or x + y = 28, x - y = 4
or 4xy = (28)2 - (4)2
or 4xy = (28 + 4) (28 - 4)
or xy =  = 32 x 6 = 192
View Answer

Q100.
A,B and C have to distribute Rs.1200 among themselves. A and C together have Rs. 700 and B and C have Rs.800. How much amount does C have ?
1) Rs.400 2) Rs.500
3) Rs.600 4) Rs.300
5)None of these
Answer : Rs.300
Explanation :
Given, A + B + C = 1200
or A + B + 2C = 700 + 800 = 1500
or 1200 - C + 2C = 1500
or C = 1500 - 1200 = 300
View Answer