Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous123456789...5859Next

Q1.
In a 96 litre mixture of water and milk, water is only 40%. The milkman sold 12 litres of the mixture to a customer and then added 10 litres of pure milk and 15 litres of water in the mixture. What is the approximate percentage of water in the final mixture?

1) 40 2) 42
3) 45 4) 48
Answer : 45
View Answer

Q2.
Direction: Each question below is followed by three statements I,II and III. You have to determine whether the data given in the statement/statements is sufficient for answering the question. You should use the data and your knowledge of Mathematics to choose the best possible answer.

What is the speed of boat in still water ?
I. The boat can cover 25 km downstream distance in 5 hours.
II. Speed of the stream us two-third of the speed of boat in still water.
III. The boat can cover 25 km upstream distance in 10 hours.

1) I and II together 2) Only II
3) I and II together 4) I and either II or III
5)Any two statements together.
Answer : Any two statements together.
Explanation : Explanations : Let speed of boat in sill water be x kmph and velocity of stream be y kmph respectively.
So, from I , we get x+y = 5kmph

From II, it given y = 2x/3 , we get x = 3kmph and y = 2kmph
From III, w get, x - y = 2.5 kmph

Therefore, to find out the speed of the boat any two statements together is sufficient.

View Answer

Q3.
A rectangular container, whose base is square of side 15cm,stands on a horizontal table and holds water up to 3cm from the top. When a cube is  placed in the water and is completely submerged, the water rises to the top and 54cm^3 of water overflows. What is its surface area?
1) 448cm2 2) 464cm2
3) 486cm2 4) 524cm2
5)None of these
Answer : 486cm2
View Answer

Q4.
The length of a rectangle increases by 20% and also  its breadth increases by 15% . What should be the percentage change in its perimeter?
1) 35% 2) 36%
3) 38% 4) Can't be determined
5)None of these
Answer : Can't be determined
View Answer

Q5.
A is 25% more efficient than B and 50% more efficient than  C. A and B together can complete a work in 20 days. How many days the same work  can be completed by B and C if both work  in alternate days and B starts  the work  first  ?
1) 48 days 2) 49 days
3) 50 days 4) 51 days
5)None of these
Answer : 49 days
View Answer

Q6.
A person invested an amount of Rs. 13,900 divided in two different schemes A and B at the simple interest rate of 14% p.a. and 11% p.a. respectively. If the total amount of simple interest earned in 2 years be Rs. 3508, what was the amount invested in Scheme B ?
1) Rs.6400 2) Rs.6500
3) Rs.7200 4) Rs.7500
5)None of these
Answer : Rs.6400
Explanation :
Explanation:
Let the sum invested in Scheme A be Rs. x and that in Scheme B be Rs. (13900 - x).
Then, (x x 14 x 2)/100 + ((13900 - x) x 11 x 2) /100= 3508
28x - 22x = 350800 - (13900 x 22)
or 6x = 45000
or x = 7500.
So, sum invested in Scheme B = Rs. (13900 - 7500) = Rs. 6400.
View Answer

Q7.
Each of the questions given below consists of a question followed by three statements. You have to study the question and the statements and decide which of the statement(s) is/are necessary to answer the question.

What will be the compound interest earned on an amount of Rs. 5000 in 2 years ?

I. The simple interest on the same amount at the same rate of interest in 5 years is Rs.2000.      
II. The compound interest and the simple interest earned in one year is the same.
III. The amount become more than double on compound interest in 10 years.

1) I only 2) I and II only
3) II and III only 4) I and III only
5)None of these
Answer : I only
Explanation :
Explanation:
P = Rs. 5000 & T = 2 years.
I. S.I. on Rs. 5000 in 5 years is Rs. 2000.
    (5000 x R x 5)/100  = 2000   or       R = 8.
Thus I only gives the answer.
Correct answer is (1).
View Answer

Q8.
Each of the questions given below consists of a question followed by three statements. You have to study the question and the statements and decide which of the statement(s) is/are necessary to answer the question.

       What is the area of the hall ?
I. Material cost of flooring per square meter is Rs. 2.50
II. Labour cost of flooring the hall is Rs. 3500
III. Total cost of flooring the hall is Rs. 14,500.
1) I and II only 2) II and III only
3) All I, II and III 4) Any two of the three
5)None of these
Answer : All I, II and III
Explanation :
Explanation:
   I. Material cost = Rs. 2.50 per m2
 II. Labour cost = Rs. 3500.
III. Total cost = Rs. 14,500.
Let the area be A sq. metres.
Material cost = Rs. (14500 - 3500) = Rs. 11,000.
5A/2 = 11000  or    A = (11000 x 2 )/5 = 4400 m2.
Thus, all I, II and III are needed to get the answer.
Correct answer is (3).
View Answer

Q9.
A person invested some amount at the rate of 12% simple interest and a certain amount at the rate of 10% simple interest. He received yearly interest of Rs. 130. But if he had interchanged the amounts invested, he would have received Rs.4 more as interest. How much did he invest at 12% simple interest ?
1) Rs.400 2) Rs.500
3) Rs.700 4) Rs.800
5)None of these
Answer : Rs.700
Explanation :
Explanation :
Let the amount invested at 12% be x and the amount invested at 10% be y respectively

x x 12 x 1)/100 +( y x 10 x 1)/100 = 130
1.2x + y = 1300
Similarly, 1.2y + x = 1340
or (1.2x) x 1.2 + 1.2y = 1300 x 1.2
x +1.2y = 1340
     or 0.44x = 1560 - 1340 = 220
    or x = (220/0.44) - Rs. 500  
    or y = 1300 - 1.2 x 500 = Rs. 700

View Answer

Q10.
A person invested some amount at the rate of 12% simple interest and a certain amount at the rate of 10% simple interest. He received yearly interest of Rs. 130. But if he had interchanged the amounts invested, he would have received Rs.4 more as interest. How much did he invest at 12% simple interest ?
1) Rs.400 2) Rs.500
3) Rs.700 4) Rs.800
5)None of these
Answer : Rs.700
Explanation :
Explanation :
Let the amount invested at 12% be x and the amount invested at 10% be y respectively

x x 12 x 1)/100 +( y x 10 x 1)/100 = 130
1.2x + y = 1300
Similarly, 1.2y + x = 1340
or (1.2x) x 1.2 + 1.2y = 1300 x 1.2
x +1.2y = 1340
     or 0.44x = 1560 - 1340 = 220
    or x = (220/0.44) - Rs. 500  
    or y = 1300 - 1.2 x 500 = Rs. 700

View Answer

Previous123456789...5859Next