Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous123Next

Q1.
Directions:In each of the following questions a number series is given. After the series a number is given followed by (a),(b),(c),(d)&(e).Yoy have to complete the series starting with the number given, following the sequence of the given series, and answer the questions given below the series.

(A) 4 2 3 7.5 26.25 118.125
(B) 6 (a) (b) (c) (d) (e)

What will come in the place of (c) ?

1) 12.25 2) 11.5
3) 11.125 4) 12.5
5)None of these
Answer : None of these
Explanation : x .5, x1.5, x 2.5, x 3.5 , x 4.5 and so on   
View Answer

Q2.
Directions:In each of the following questions a number series is given. After the series a number is given followed by (a),(b),(c),(d)&(e).Yoy have to complete the series starting with the number given, following the sequence of the given series, and answer the questions given below the series.

(A) 2 3 7 25 121 721
(B) 3 (a) (b) (c) (d) (e)

What will come in the place of (c) ?

1) 31 2) 39
3) 45 4) 49
5)None of these
Answer : 49
Explanation : x 2 -1, x 3-2, x 4-3, x 5 -4 and so on ...
View Answer

Q3.
Directions:In each of the following questions a number series is given. After the series a number is given followed by (a),(b),(c),(d)&(e).Yoy have to complete the series starting with the number given, following the sequence of the given series, and answer the questions given below the series.

(A) 2 3 10 39 172 885
(B) 5 (a) (b) (c) (d) (e)

What will come in the place of (d) ?
1) 175 2) 196
3) 208 4) 244
5)None of these
Answer : 244
Explanation : x 1+12,, x 2+22, x 3+32, x 4+42 and so on ....  
View Answer

Q4.
Directions:In each of the following questions a number series is given. After the series a number is given followed by (a),(b),(c),(d)&(e).Yoy have to complete the series starting with the number given, following the sequence of the given series, and answer the questions given below the series.


(A) 3 12 30 66 138 282
(A) 7 (a) (b) (c) (d) (e)

What will come in the place of (b)?

1) 34 2) 46
3) 70 4) 76
5)None of these
Answer : 46
Explanation : x 2 +6 , x 2+6 , and so on      
View Answer

Q5.
Directions:In each of the following questions a number series is given. After the series a number is given followed by (a),(b),(c),(d)&(e).Yoy have to complete the series starting with the number given, following the sequence of the given series, and answer the questions given below the series.


(A) 7 20 46 98 202 410
(A) 4 (a) (b) (c) (d) (e)

What will come in the place of (d)?

1) 146 2) 162
3) 166 4) 184
5)None of these
Answer : None of these
View Answer

Q6.
Directions:In each of the following questions a number series is given. After the series a number is given followed by (a),(b),(c),(d)&(e).Yoy have to complete the series starting with the number given, following the sequence of the given series, and answer the questions given below the series.

(A) 9 10 16   57 212    1085
(A) 2 (a) (b) (c) (d) (e)

What will come in the place of (c)?

1) 15 2) 18
3) 25 4) 36
5)None of these
Answer : 15
Explanation : x 1 + 12, x 2 -22, x 3+32, x 4 -42 and so on   
View Answer

Q7.
Directions:In each of the following questions a number series is given. After the series a number is given followed by (a),(b),(c),(d)&(e).Yoy have to complete the series starting with the number given, following the sequence of the given series, and answer the questions given below the series.

(A) 3  5 22 13.5  35  19
(B) 5 (a) (b) (c)  (d)  (e)

What will come in the place of (c)?

1) 13 2) 14.5
3) 15.5 4) 16
5)None of these
Answer : 14.5
Explanation : +7 x 1/2 , +6 x 2 , + 5 x 1/2, + 4 x 2, so on  
View Answer

Q8.
Directions:In each of the following questions a number series is given. After the series a number is given followed by (a),(b),(c),(d)&(e).Yoy have to complete the series starting with the number given, following the sequence of the given series, and answer the questions given below the series.

(A)   3   40      176    537    1078      1079
(B)     1   (a)      (b)        (c)     (d)      (e)

What will come in the place of (e) ?

1) 839 2) 738
3) 829 4) 938
5)None of these
Answer : 839
Explanation : x 5 + 52 ,  x 4 + 42 , x 3 +32
View Answer

Q9.
Directions:In each of the following questions a number series is given. After the series a number is given followed by (a),(b),(c),(d)&(e).You have to complete the series starting with the number given, following the sequence of the given series, and answer the questions given below the series.

(A)      4   2.25    3.25 7.125   18.25 51.875
(B)        7   (a)      (b)   (c)      (d)   (e)

What will come in the place of (b) ?
1) 4.125 2) 5.25
3) 6.75 4) 4.125
5)None of these
Answer : 4.125
View Answer

Q10.
Direction: Insert the appropriate number in the place of "?" mark and make a complete number series.

?    3638    3494     3413     3377    3368
1) 3748 2) 3763
3) 3863 4) 3883
5)None of these
Answer : 3863
Explanation : The sequence is :    - (15)2 , - (12)2, - (9)2 , - (6)2 , - (3)2 and so on.
So, the answer should  (3638 + 225 ) = 3863 .
View Answer

Previous123Next