Mathmetics
ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q1.  The L.C.M and H.C.F of two numbers are 660 and 10 respectively. If the sum of the numbers is 170, what is the difference between the numbers ? 
1)  50  2)  56 
3)  60  4)  64 
5)  None of these 
Answer : 50
View Answer
Q2.  The sum of two numbers is 27 and their H.C.F is 3. If one of the number is lies between 13 to 16, the find the value of the other number ? 
1)  12  2)  15 
3)  18  4)  24 
5)  None of these 
Answer : 12
Explanation : Let, two numbers are 3x and 3y respectively.
Explanation : Let, two numbers are 3x and 3y respectively.
Then, 3x + 3y = 27
or 3 (x + y) = 27
or (x + y) = 27/3 = 9
So, pairs of numbers are 9 = (1,8) , (2,7) , ( 3,6) and (4,5) .
Thus the numbers are 3 x 4 = 12 and 3 x 5 =15
View Answer
Q3.  What is fourdigit largest number which when divided by 4, 5 , 6, 8 and 12 leaves reminder is zero in each case ? 
1)  9936  2)  9950 
3)  9960  4)  9990 
5)  None of these 
Answer : 9960
Explanation : The L.C.M of 4, 5 , 6, 8 and 12 is 120.
Explanation : The L.C.M of 4, 5 , 6, 8 and 12 is 120.
The fourdigit largest number is 9999.
Then, if 9999 is divided by 120, reminder is 39.
So, the require number = 9999  39 = 9960.
View Answer
Q4.  A rectangular size floor has 240 feet length and 200 feet wide. How many largest square size marbels slabs are require to pave ,so that no waste of slabs in the paving ? 
1)  24  2)  25 
3)  30  4)  36 
5)  None of these 
Answer : 30
Explanation : The H.C.F of 240 and 200 is 40.
Explanation : The H.C.F of 240 and 200 is 40.
Area of the floor = (240 X 200) square feet and area of the slab is (40X40) square feet.
So, Numbers of slabs require = (240 X 200)/(40X40) = 30.
View Answer
Q5.  A worker has paid Rs.4320 if he works for all day but he has paid Rs.2520 due to some days of absent in a month.How many days he was absent ? 
1)  2 days  2)  3 days 
3)  4 days  4)  5 days 
5)  None of these 
Answer : 5 days
Explanation : The H.C.F of 4320 and 2520 is 360.
Explanation : The H.C.F of 4320 and 2520 is 360.
So, 4320/360 = 12 days and 2520/360 = 7 days
Thus, numbers of he absent =127=5 days.
View Answer
Q6. 

1)  78  2)  91 
3)  104  4)  117 
5)  None of these 
Answer : 91
Explanation : Let, two numbers are 13x and 13y respectively.
Explanation : Let, two numbers are 13x and 13y respectively.
So, 13x X 13y = 13 X 455
or xy = 35
Then, pairs of numbers are 35 = (1 X 35) , (5 x 7).
So, second pairs is considerable i.e. 13X5 = 65 and 13 X 7 = 91
View Answer
Q7. 

1)  10  2)  12 
3)  15  4)  20 
5)  None of these 
Answer : 10
Explanation : Let, two numbers are 5x and 5y respectively.
Explanation : Let, two numbers are 5x and 5y respectively.
So, 5x X 5y = 5 X 495
or 25xy = 5 X 495
or xy = 99
So, pairs of numbers are i.e. 99 = (1 X 99) and (9 x 11)
Therefore , the satisfy numbers are 9 x 5 = 45 and 11 x 5 = 55
So, the difference is 55  45 = 10.
View Answer
Q8. 

1)  215  2)  220 
3)  225  4)  235 
5)  None of these 
Answer : 225
Explanation : Given that, 45 H.C.F = L.C.M and
Explanation : Given that, 45 H.C.F = L.C.M and
H.C.F + L.C.M = 1150
or H.C.F + 45 H.C.F = 1150
or 46 H.C.F = 1150
or H.C.F = 1150/46 =25
So, L.C.M = 25 X 45 = 1125
Now, we can get 125 X x = 25 X 1125
or x = (25 X 1125) /125 = 225
View Answer
Q9. 

1)  196  2)  630 
3)  1260  4)  2520 
5)  None of these 
Answer : 630
Explanation :
Explanation :
L.C.M. of 12, 18, 21 30
= 1260.
So, required number = (1260 ÷ 2) = 630.
View Answer
Q10. 

1)  1677  2)  1683 
3)  2523  4)  3363 
5)  None of these 
Answer : 1683
Explanation :
Explanation :
L.C.M. of 5, 6, 7, 8 = 840.
Required number is of the form 840k + 3
Least value of k for which (840k + 3) is divisible by 9 is k = 2.
Required number = (840 x 2 + 3) = 1683.
View Answer