Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous12Next

Q1.
Two patterners A and B  invested Rs. 1250/ and Rs.850 in a  in a business respectively. Both the patterners distributes 37% of the profits equally and rest of the profit according to their ratio of capital investments. If one partners gets Rs.30 more than other, then what should be the total profit in the business.  
1) Rs.225 2) Rs.250
3) Rs.275 4) Rs.280
5)None of these
Answer : Rs.250
Explanation : The ratio of   capital of A and B =1250:850 =  25:17
A and  B equally share the total of 37%.
Now, rest 63% is divided in the ratio 25:17.
So, A.T.Q  (63/42) x 25 - (63/42)x 17 = Rs.30
Or (63/42) x (25-17) = (63/42) x 8 = 30
Or (1.5 x 8 ) % = 30
So, total profit =i.e. 100% =12 x 30 =Rs.250
View Answer

Q2.
Two partners invested Rs.20,000 and Rs.12,000 respectively in a business.They distribute 75% of the profit equally and distribute the rest  25% according to the ratio of their investment of capitals. If  the bigger partner received Rs.400 more than the other, then what is the total profit ?
1) Rs.5280 2) Rs.5600
3) Rs.6240 4) Rs.6400
5)None of these
Answer : Rs.6400
Explanation : Since, 75% of the profit is distributed equally ,rest 25% should be distributed according to their ratio of investment.
Actual, ratio of capital = 20000:12000 = 5:3
5/8 - 3/8 = 400
or 2/8 = 1/4 = 400 
or 1 = 4 x 400 = 1600 i.e. 25% 
So, total profit = 400 x 4 x (1/25) x 100 = 6400

View Answer

Q3.
 A , B and C invested Rs. 8000, Rs. 4000 and Rs. 8000 respectively in a business. A left after six months. If after eight months, there was a gain of Rs. 4005, then what will be the share of B ?
1) Rs.820 2) Rs.890
3) Rs.1020 4) Rs.1250
5)None of these
Answer : Rs.890
Explanation :
A : B : C = (8,000 x 6) : (4,000 x 8) : (8,000 x 8) = 48 : 32 : 64 = 3 : 2 : 4.
B's share = ( Rs. 4005/9) x 2 = Rs. 890.
View Answer

Q4.
 A and B invest in a business in the ratio 3 : 2. If 5% of the total profit goes to charity and A's share is Rs. 855, what is the total profit ?
1) Rs.1200 2) Rs.1250
3) Rs.1450 4) Rs.1500
5)None of these
Answer : Rs.1500
Explanation :
Let, the total profit be Rs. 100.
After paying to charity, A's share = (Rs. 95 /5)x 3 = Rs. 57.
If A's share is Rs. 57, total profit = Rs. 100.
If A's share Rs. 855, total profit = ( 855/57) x100  = 1500

View Answer

Q5.
A,B and C are three partners  starts for a business. A invested Rs.25,000 in 2006. In 2007, he again invested an additional amount of Rs.10,000 and B joined with him Rs.35,000. In 2008, A invested another additional Rs.10,000 and C joined with them with an amount of Rs.35,000. If the total profit after end of three year is Rs.1,50,000 , then what is the share of the profit of B ?
1) Rs.25,000 2) Rs.30,000
3) Rs.50,000 4) Rs.75,000
5)None of these
Answer : Rs.50,000
Explanation : The share of the investment of three A,B and C = 
[25,000 x 12 + 35,000 x 12 + 45,000 x 12 ] : [35 x 24] : [35 x 12] = 3:2:1
So, B's share =(1,50,000/6) x 2 = Rs.50,000/.
View Answer

Q6.
In a partnership deal A puts Rs.2000 for the entire year, B puts Rs. 3000 initially and then increase it to Rs. 4000 at the ned of 4 months and C puts Rs. 4000 initially, but withdraws Rs. 1000 at the end of 9 months. How should they divide a profit of Rs. 8475 at the end of the year ?

1) Rs.1800 2) Rs.3300
3) Rs.3350 4) Rs.3375
5)None of these
Answer : Rs.3300
Explanation :
Calculate the equivalent capital for 1 month for each :
A's capital = Rs. (20002)) = Rs. 24000
B's capital = Rs. (30004 + 40008) = Rs. 44000
C's capital = Rs. (40009 + 30003) = Rs. 45000
Ratio of capitals : 24000 : 44000 : 45000 = 24 : 44 : 45
B's share = Rs .(8475 X 44 )/11 = Rs.3300
View Answer

Q7.
A & B entered into partnership with capitals in the ratio of 4 : 5. After 3 months A withdrew 1/4 of his capital and B withdrew 1/5 of his capital. The profit at the end of 10 months was Rs. 760. What is the share of A in that profit ?
1) Rs.300 2) Rs.330
3) Rs.430 4) Rs,560
5)None of these
Answer : Rs.330
Explanation :
Let A invest Rs. 4 & B invest Rs.5. A withdraws (1/4) x 4 = Rs.1
B withdraws (1/5) x 5= Rs. 1
Calculating the equivalent capital for 1 months :
A’s capital = Rs. (43 + 37) = Rs. 33
B’s capital = Rs. (53 + 47) = Rs. 43
Ratio of capitals = 33 : 43
A’s share = Rs.(760 x 30) /76 =Rs.330

View Answer

Q8.
A, B and C jointly thought of engaging themselves in a business venture. It was agreed that A would invest Rs. 6500 for 6 months, B, Rs. 8400 for 5 months and C, Rs. 10,000 for 3 months. A wants to be the working member for which, he was to receive 5% of the profits. The profit earned was Rs. 7400. What is  the share of B in the profit ?
1) Rs.1900 2) Rs.2660
3) Rs.2800 4) Rs.2840
5)None of these
Answer : Rs.2660
Explanation :
For managing, A received = 5% of Rs. 7400 = Rs. 370.
Balance = Rs. (7400 - 370) = Rs. 7030.
Ratio of their investments = (6500 x 6) : (8400 x 5) : (10000 x 3)
= 39000 : 42000 : 30000  = 13 : 14 : 10
B's share = (7030 x 14/21 ) = Rs. 2660.
View Answer

Q9.
A, B  & C enter into a partnership invetsing Rs.3800, Rs.4200 and Rs.4000 respectively. How should a profit of Rs1800 be divided among them ?
1) Rs.570 2) Rs.650
3) Rs.600 4) Rs.630
5)None of these
Answer : Rs.570
Explanation :
Profit should be divided among the partners in ratio of their investments
The ratio of A, B and C's share = 3800 : 4200 : 4000 = 19 : 21 : 20
A's share = Rs.(1800 x 19)/60 = Rs.570
View Answer

Q10.
A, B, C subscribe Rs. 50,000 for a business. A subscribes Rs. 4000 more than B and B Rs. 5000 more than C. How much  A receives out of a total profit of Rs. 35,000 ?
1) Rs.8400 2) Rs.11,900
3) Rs.13,600 4) Rs.14,700
5)None of these
Answer : Rs.14,700
Explanation :
Let C = x.
Then, B = x + 5000 and A = x + 5000 + 4000 = x + 9000.
So, x + x + 5000 + x + 9000 = 50000
Or 3x = 36000
Or x = 12000
Then, A : B : C = 21000 : 17000 : 12000 = 21 : 17 : 12.
Thus,A's share = ( 3500 x 21/50) Rs. = Rs. 14,700.
View Answer

Previous12Next