Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous12Next

Q1.
The speed of a car increases by 2 km after every hour. If the distance travelled in the first hour was 35 km. What was the total distance travelled in 12 hours ?
1) 456 km 2) 482 km
3) 548 km 4) 552 km
5)None of these
Answer : 552 km
Explanation :
Given, the first term,  a = 35, common difference, d = 2 and total number of terms,  (n) = 12. 
The sum of this series will be the total distance travelled.
Sum,  Sn= n/2[2a + (n - 1) d] = 6 [70 + 11 x 2] = 552 km.

View Answer

Q2.
Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. What is the ratio of their speeds ?
1) 1 : 3 2) 3 : 2
3) 3 : 4 4) Data Inadequate
5)None of these
Answer : 3 : 2
Explanation :
Let, the speeds of the two trains be x m/sec and y m/sec respectively.

Then, length of the first train = 27x metres, and length of the second train = 17y metres.

27x + 17y = 23 (x+ y)

or 27x + 17y = 23x + 23y

or 4x = 6y

or x/y = 3/2 
View Answer

Q3.
A 270 metres long train running at the speed of 120 kmph crosses another train running in opposite direction at the speed of 80 kmph in 9 seconds. What is the length of the other train ?
1) 230 m 2) 240 m
3) 260 m 4) 320 m
5)None of these
Answer : 230 m
Explanation :


View Answer

Q4.
A train 360 m long is running at a speed of 45 km/hr. In what time will it pass a bridge 140 m long?
1) 40 sec 2) 42 sec
3) 45 sec 4) 48 sec
5)None of these
Answer : 40 sec
Explanation :


View Answer

Q5.
Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:
1) 1 : 3 2) 3 : 2
3) 3 : 4 4) 4 : 3
5)None of these
Answer : 3 : 2
Explanation : Let, the speeds of the two trains be x m/sec and y m/sec respectively.



View Answer

Q6.
A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:
1) 45 km/hr 2) 50 km/hr
3) 54 km/hr 4) 55 km/hr
5)None of these
Answer : 50 km/hr
Explanation : Given,
 
View Answer

Q7.
Two trains of equal lengths take 10 seconds and 15 seconds respectively to cross a telegraph post. If the length of each train be 120 metres, in what time (in seconds) will they cross each other travelling in opposite direction ?
1) 10 2) 12
3) 15 4) 20
5)None of these
Answer : 12
Explanation : Given,
View Answer

Q8.
The length of the bridge, which a train 130 metres long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:
1) 200 m 2) 225 m
3) 245 m 4) 250 m
5)None of these
Answer : 245 m
Explanation :
Given,
View Answer

Q9.
A goods train runs at the speed of 72 kmph and crosses a 250 m long platform in 26 seconds. What is the length of the goods train ?
1) 230 m 2) 240 m
3) 260 m 4) 270 m
5)None of these
Answer : 240 m
Explanation : Given, 
View Answer

Q10.
A freight train left, Bhubaneswar for Chennai at an average speed of 40 km/hr. Two hours later, an express train left Bhubaneswar for Chennai following the freight train on a parallel track at an average speed of 60 km/hr. How far from Delhi would the express train meet the freight train ?
1) 220km 2) 240km
3) 250 km 4) 260 km
5)None of these
Answer : 240km
Explanation : The first train after 2hours covers a distance 40 x 2 = 80 kms.
Then, the second train starts and time for both trains is same .
According to relative speed formula, the relative speed in same direction = 60 - 40 =20kmph
So, time taken to cover the 80km = 80/20= 4 hrs
Therefore, the total distance = 60 x 4 = 240kms.

View Answer

Previous12Next