Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous12Next

Q1.
The rate of SI in bank A and bank B are in the ratio is 6:7. A businessman wants to deposits his total savings in these two banks in such a way that he received equal quarterly interest from both the banks.What should be his ratio of saving in bank A to bank B ?
1) 3:4 2) 4:5
3) 6:7 4) 7:6
5)None of these
Answer : 7:6
View Answer

Q2.
The simple interest per annum on  an amount of Rs.17,000 at the end of four years is Rs.6800. What would be the compound interest on the same amount at the same rate after 2 years ? 
1) Rs.3240 2) Rs.3470
3) Rs.3570 4) Can'not be determined
5)None of these
Answer : Rs.3570
View Answer

Q3.
A some of money at compound interest amounts to thrice itself in three years. In how man years will it be nine times itself ? 
1) 4 years 2) 6 years
3) 8 years 4) 12 years
5)None of these
Answer : None of these
Explanation : Let, principal be x.It will be 3x after  years.
9x will takes another 3 years.
So,total time taken= 3+3 = 6 years.


Short-cut method:

x     ------  3x in 3 years 
9x i.e. (3x)2   = 3 X 2 = 6 years. 
View Answer

Q4.
The difference between simple interest and compound interests compounded annually on a certain sum of money for 2 years at 4% per annum is Re. 1. What is The sum (in Rs.) ?
1) 625 2) 630
3) 640 4) 650
5)None of these
Answer : 625
Explanation : Short -Cut Method:

Difference X (100)2/ R


View Answer

Q5.
A sum of Rs. 1550 is lent out into two parts, one at 8% and another one at 6%. If the total annual income is Rs. 106, find the money lent at each rate ? (Bank PO, 2005).
1) Rs. 800 2) Rs. 850
3) Rs. 900 4) Rs. 1000
5)None of these
Answer : Rs. 900
Explanation :
View Answer

Q6.
The compound interest on a certain sum for 2 years at 10% per annum is Rs. 525. The simple interest on the same sum for double the time at half the rate percent per annum is: (Bank PO , 2008)
1) Rs. 400 2) Rs. 500
3) Rs. 600 4) Rs. 800
5)None of these
Answer : Rs. 500
Explanation :
View Answer

Q7.
A sum of money invested at compound interest amounts in 3 years Rs. 2400 and in 4 years to Rs. 2520. The interest rate per annum is -- (Bank PO, 2003)
1) 5% 2) 6%
3) 8% 4) 10%
5)None of these
Answer : 5%
Explanation :
View Answer

Q8.
A sum of money doubles itself at compound interest in 15 years. In how many years will it become eight times ?
1) 30 2) 45
3) 50 4) 60
5)None of these
Answer : 45
Explanation :
View Answer

Q9.
The Compound interest on a certain sum for 2 years is Rs. 410 and simple interest is Rs. 400. The rate of interest per annum is - (Bank PO, 2007)

1) 3% 2) 4%
3) 5% 4) 6%
5)None of these
Answer : 5%
Explanation :
View Answer

Q10.
The difference between simple and compound interests compounded annually on a certain sum of money for 2 years at 4% per annum is Re. 1. The sum (in Rs.) is:
1) 625 2) 630
3) 640 4) 650
5)None of these
Answer : 625
Explanation :
View Answer

Previous12Next