Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous1234Next

Q1.
An article was sold at a profit of 15%. Had it been sold for Rs.600 more , the profit would have been 25%. At what price was it sold ?
1) Rs.5750 2) Rs.6400
3) Rs.6090 4) Rs. 7500
5)None of these
Answer : Rs.6090
Explanation :
Short- Cut Methods:

C.P = 600/(25-15) x 100 = 6000 

So, S.P  = 6000 x 115/100 = Rs.6900
View Answer

Q2.
A milkman buys some milk. If he sells it at rupees 16 a liter, he losses 600 rupees but when he sells it at 20 a liter, he gains 600 rupees. How much milk did he purchase ?
1) 200 litre 2) 250 litre
3) 300 litre 4) 400 litre
5)None of these
Answer : 300 litre
Explanation : Let, the milkman buy x liter of milk.
He sells at at rupees 16 a liter.
SP1 = Rs.16x, but losses Rs.600/
If he sells at 20 a liter, the SP2  = Rs.20x , but gains Rs.600/ 
Difference in SP = Rs.20x - Rs.16x = Rs.4x
Difference in actual SP = Rs.600 + Rs.600 = Rs.1200
So, 4x = 1200
or x = 1200/4 = 300

View Answer

Q3.
The ratio between the profit and the sale price of an article is 1 : 5. What is the ratio between the sale and the cost price of that article ?
1) 4 : 5 2) 5 : 4
3) 3 : 2 4) Data Inadequate
5)None of these
Answer : 5 : 4
Explanation :
C.P. = S.P. - Profit 
or C.P. = 5 -1 = 4
or S.P. : C.P. = 5 : 4
View Answer

Q4.
A vendor sells 20 articles and gets a profit which is equal to cost price of 4 articles. What is his percentage of profit in this transaction ?
1) 20 % 2) 24 %
3) 25 % 4) 33.33 %
5)None of these
Answer : 20 %
Explanation :  Let, C.P of each article is Rs.1/.
So, C.P of 20's articles = Rs.20/ and C.P of 4's articles = Rs.4/  i.e. profit 
We know that,  S.P = C.P + Profit = 20 + 4 = Rs. 24/ 
Therefore, % of profit = (4/20) x 100 = 20%
View Answer

Q5.
A vendor sells 20 articles and gets a profit which is equal to selling price of 4 articles. What is the percentage of profit in this transaction ?
1) 20 % 2) 24 %
3) 25 % 4) 33.33 %
5)None of these
Answer : 25 %
Explanation : Let, S.P of each article is Rs.1/.
So, S.P of 20's articles = Rs.20/ and S.P of 4's articles = Rs.4/ i.e. profit 
We, know that C.P = S.P -Profit = 20 - 4 = Rs. 16/ 
Therefore, % of profit = (4/16) x 100 = 25%
View Answer

Q6.
The profit earned by selling an article for Rs.744 is double the loss incurred when the same article is sold for Rs.240. What would the selling price of the article if it is sold at 15% profit ? 
1) Rs.472.20 2) Rs.469.80
3) Rs.468.20 4) Rs.479.20
5)None of these
Answer : Rs.469.80
Explanation : Let, the C.P be Rs.x.
Then, according to the question, 744 - x = 2(x-240)
or 744 - x = 2x - 480 
or 3x = 744 + 480 =1224
or x = 1224/3 = Rs.408
So, required S.P = 408 X (115/100 ) = Rs.469.20 
View Answer

Q7.
A tradesman bought a second-hand car for Rs. 6000 and spent Rs. 500 on its repair. He sold it for Rs. 7020. What is his percentage of profit  after selling it ?
1) 5% 2) 6%
3) 8% 4) 9%
5)None of these
Answer : 8%
Explanation : Total cost price of the car after repair = Rs.(6000+500 ) = Rs.6500
S.P = Rs.7020
Profit = Rs.7020 -  Rs.6500 = Rs.520
So, percentage of profit = (520/6500) x 100 = 8%

View Answer

Q8.
A shopkeeper marked an article at 40% above the cost price. He, then sold it after offering a discount of 30%. If he made a loss of Rs.60, find his selling price (in Rs.)
1) Rs.2500 2) Rs.2840
3) Rs.2940 4) Rs.3000
5)None of these
Answer : Rs.2940
Explanation : Let, the C.P be Rs.x. 
After, 40% above the CP, the M.P be 1.4x.
Now, he sells it at 30% discount.
Then, the S.P would be (1.4x ) x 70/100 = 0.98x
So, x - 0.98x = Rs.60
Or x = Rs.3000
Therefore, the selling price is 3000 x 98/100 =Rs.2940

View Answer

Q9.
Profit earned by an organisation is distributed among officers and clerks in the ratio 5:3 respectively. If the numbers of officers is 45 and numbers of clerks is 80 and the amount received by each officer is Rs .25,000 , then what was total profit earned ?
1) Rs.18 lakhs 2) Rs.18.5 lakhs
3) Rs.20 lakhs 4) Rs.22 lakhs
5)None of these
Answer : Rs.18 lakhs
Explanation : Total amount received by officers 25000 x 45 = 1125000
If 5x = 1125000
Then x = 225000

So, total amount = 225000x8 = 18 lakhs
View Answer

Q10.
A dishonest milkman professes to sell his milk at cost price but he mixes water with it and thereby gains 25%. the percentage of water in the mixture is ?
1) 15% 2) 18%
3) 20% 4) 25%
5)None of these
Answer : 20%
Explanation :
Let,  the C.P. of 100 ltr of milk is Rs 100
Therefore , the SP also of 100 ltr mixture (milk+water) will be Rs 100, where gain is 25%
So the C.P. of 100 ltr of mixture = (100/125)*100 =Rs 80/
Hence the gain = 100 - 80 = Rs.20
So the gain in percentage = 20%
Hence, the percentage of water in the milk = 20%
View Answer

Previous1234Next