Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous12Next

Q1.
The ratio of the present age of  A  to that of  B is 3 : 11.  B  is 12 years younger than C. C ''s age after 7 years will be 85 years. What is the present age of  A's  father, who is 25 years older than A ? 
1) 33 years 2) 40 years
3) 43 years 4) 48 years
5)None of these
Answer : 43 years
Explanation :
Present age of C = 85 – 7 = 78 years
Present age of B = 78 – 12 = 66 years
Present age of A = 3
11 66 = 18 years
Present age of A’s father = 18 + 25 = 43 years
View Answer

Q2.
The sum of the present ages of A, B and C is 72 years. Also the sum of present ages of A and B is 42 years. What is the present age of C ?
1) 30 yrs 2) 24 yrs
3) 18 yrs 4) 36 yrs
5)None of these
Answer : 30 yrs
Explanation : The present age of C = 72 - 42 = 30 years
View Answer

Q3.
Prasant's father was 48 years of age when he was born while his mother was 46 years old when his brother four years younger to his was born. What is the difference between the ages of his parents ?
1) 4 years 2) 6 years
3) 8 years 4) 12 years
5)None of these
Answer : 6 years
Explanation :
Mother's age when Prasant's brother was born = 46 years.
Father's age when Prasant's brother was born = (48 + 4) years = 52 years.
Required difference = (52 - 46) years = 6 years.
View Answer

Q4.
The sum of the present ages of Alok and Prakash is 60 years. Six years ago, Alok's age was five times the age of Prakash. What will be the age of Prakash after 6 years ?
1) 16 years 2) 18 years
3) 20 years 4) 24 years
5)None of these
Answer : 20 years
Explanation :
Let, the present ages of Alok and Prakash be x and (60 -x) years respectively.
Then, (60 - x) - 6 = 5(x - 6)
54 - x = 5x - 30
or 6x = 84  
or x = 14.
So, Prakash's age after 6 years = (x+ 6) = 20 years.
View Answer

Q5.
A said to B, "I was as old as you are at the present at the time of your birth". If the age of A is 48 years now, what is the age of B five years back ?
1) 14 years 2) 19 years
3) 24 years 4) 28 years
5)None of these
Answer : 19 years
Explanation :
Let, B's present age be x years. Then, (48 - x) = x
Or 2x = 48.
Or x = 24.
B's age 5 years back (24 - 5) = 19 years.
View Answer

Q6.
The ratio between the present ages of A and B is 2 : 3 respectively. Four years ago, the ratio between their ages was 5 : 8. respectively. What will be A’s age after 7 years ?
1) 29 yrs 2) 35 yrs
3) 31 yrs 4) 33 yrs
5)None of these
Answer : 31 yrs
Explanation :
Let, the present ages of A and B be 2x years and 3x years respectively.
So, (2x-4)/(3x-4) = 5/8
or 16x - 32 = 15x -20 
or  x = 12
Therefore, the Ages of A after 7 years = 2x + 7 = 2 x 12 + 7 = 31 years

View Answer

Q7.
The sum of the present ages of Ram, Shyam and Vijay is 72 years. Also the sum of present ages of Ram and Shyam is 42 years. What is the present age of Vijay ?
1) 30 yrs 2) 24 yrs
3) 18 yrs 4) 36 yrs
5)None of these
Answer : 30 yrs
Explanation : The present age of Vijay = 72 - 42 = 30 years
View Answer

Q8.
The ratio between the present ages of Sachin and Sonal is 11 : 13 respectively. After 3 years Sonal's  age will be 29 years. What was Sachin's age ?
1) 20 years 2) 22 years
3) 18 years 4) 24 years
5)None of these
Answer : 20 years
Explanation :
Let the shalini's and Sonal's present ages be 11x and 13 x years respectively.
After 3 years
13x + 3 = 29 or 13x = 29 - 3 = 26
X = 36/18 = 2
Shalini's age 2 years ago.
11x -2 = 11 x 2 - 2 = 20 years.
View Answer

Q9.
Q is as much younger than R as he is older than T. If the sum of the ages of R and T is 50 years, what is definitely the difference between R and Q's age ?
1) 1 year 2) 2 year
3) 25 year 4) Can't be determined
5)None of these
Answer : Can't be determined
Explanation :
Given that,
The difference of age R and Q = The difference of age  Q and T.
Sum of age of R and T is 50 i.e. (R + T) = 50.
Then,  R - Q = Q - T
or (R + T) = 2Q
Now given that, (R + T) = 50
So, 50 = 2Q and therefore Q = 25.
Question is (R - Q) = ?
Here we know the value(age) of Q (25), but we don't know the age of R.
        Therefore, (R-Q) cannot be determined.


View Answer

Q10.
The sum of the present ages of a father and his son is 60 years. Six years ago, father's age was five times the age of the son. What will be the son's age after 6 years ?
1) 12 years 2) 14 years
3) 18 years 4) 20 years
5)None of these
Answer : 20 years
Explanation :
Let, the present ages of son and father be x and (60 -x) years respectively.
Then, (60 - x) - 6 = 5(x - 6)
or 54 - x = 5x - 30
or 6x = 84
or x = 14.
Son's age after 6 years = (x + 6) = 20 years.
View Answer

Previous12Next