Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous1234Next

Q1.
A vendor buy Fresh Fruits, contain 70% water and also buy Dry Fruits which contain 40% water. If he buys 120 kg of Fresh Fruits,how much quantity of Dry Fruits can be obtains from  that quantity?
1) 56 kg 2) 60 kg
3) 64 kg 4) 72 kg
5)None of these
Answer : 60 kg
Explanation : Given ,total quantity of fresh fruits = 120 kg 
In the fresh fruits , water contain = 120 x (70/100 ) = 84 kg and non-water contain = 120-84 = 36 kg.
In the Dry fruits, water contain  = 40%  and non-water contain 60%.
Since, Non-water quantity is always constant i.e. 
60% = 36 kg 
or 100% = (36/60) x 100 = 60 kg
Thus , Dry fruits quantity = 60 kg in 120 kg of Fresh fruits .

View Answer

Q2.
The weights of two persons A and B are in the ratio of 4 : 5. The weight of 'A' increases by 10% and the total weight of A and B together becomes 82.8 kg, with an overall increase of 15%. By what per cent did the weight of B increase ?
1) 12.5% 2) 17.5%
3) 19% 4) 21%
5)None of these
Answer : 19%
Explanation : Allegation Method:

 10%  (C)                        x%  (D)



                  15% (M)


  (D-M) = x-15                 (M-C) = 15 -10=5

So, x-15 / 5 = 4/5
or x =15+4= 19%




View Answer

Q3.
When 20% of a number added to another number, the second number increases by its 50%. what is the ratio between two numbers ? 
1) 2:5 2) 5:2
3) 2:3 4) 3:4
5)None of these
Answer : 5:2
View Answer

Q4.
In a test, minimum passing percentage for girls and boys is 35% and 40% respectively. A boy scored 483 marks and failed by 117 marks. What is the minimum passing marks for girls ?
1) 425 2) 480
3) 520 4) 625
5)None of these
Answer : None of these
Explanation : Let, the full mark be 100%.
A boy should requires marks to pass =  483 +117 = 600 
So, the full mark = 600  i.e. 100%
So, the required mark for a girl should = (600/40) x 35 = 525
View Answer

Q5.
Alok spends 23% of an amount of money on an insurance policy, 33% on food, 19% of children’s education and 16% on recreation. He deposits the remaining amount of Rs. 504 in bank. How much total amount did he spend on food and insurance policy together ?
1) Rs.3200 2) Rs.3126
3) Rs.3136 4) Rs.3048
5)None of these
Answer : Rs.3136
Explanation :
Let, the total amount of money with Alok be Rs.x .
x = (504 x 100)/[100 - (23+33+19+16) ]= Rs. 5600
Reqd. amount of money
= ( Rs. 5600 x 56)/100= Rs. 3136
View Answer

Q6.
A shopkeeper wants to buy 600 kg watermelon,contain 99% water. On the way of shipping due to dehydration ,it contain only 98% water when it reaches at the destination. What is the present mass of the watermelon ?
1) 294 kg 2) 300 kg
3) 494 kg 4) 588 kg
5)None of these
Answer : 300 kg
Explanation : Given, Original weight watermelon is 600 kg . 
99% water i.e. 600X99/100= 594 kg and 6 kg non-water substance.
After, dehydration, now 98% water in new content.
But non-water substance remain constant. In the new content, water contain 2% and non-water contain 98%.
So, 2% = 6kg.
Or 98% = (6/2) X 98 =294 kg.
Therefore, present mass = 294+6= 300kg.
View Answer

Q7.
There are 480 students in a class, consists of boys and girls, appearing in an examination. 85% of girls and 70% of boys pass in that examination. How many boys pass in the examination, if over all 75% of the students pass in that examinations ?
1) 224 2) 216
3) 236 4) 244
5)None of these
Answer : 224
Explanation : Let, boys are x. So, girls are (480 -x).
Then, 70x/100 + 85(480 -x)/100 = 480 (75/100)
or (70x + 408,00 - 85x) = 36,000
or -15x = -4800
or x =320
So, boys pass = 320 X 70/100 = 224
View Answer

Q8.
When 30% of a number added to another number , the second number is increases by 50%.What is the ratio between the first number to second number ?
1) 3:5 2) 5:3
3) 2:3 4) 4:5
5)None of these
Answer : 5:3
Explanation : Let, two numbers are x and y respectively.
So, 30x/100 + y = y +50y/100
or 3x = 5y
or x:y = 5:3
View Answer

Q9.
In a test, minimum pass percentage for girls and boys is 35% and 40% respectively. A boy scored 483 marks and failed by 117 marks. What are the minimum passing marks for the girls ?
1) 475 2) 525
3) 545 4) 550
5)None of these
Answer : 525
Explanation : Let, the Full Mark be 100%.
A boy scored 483 marks and failed by 117 marks i.e. the pass mark be 483 + 117 = 600
So, 40% = 600
or 100% = (600/40) x 100 = 1500
The minimum passing marks for the girls is = 1500 x (35/100) = 525
View Answer

Q10.
On a test consisting 150 questions carrying 1 mark each. A student answered 80% of the first 75 questions correctly. What per cent of the other 75 questions does the student  need to answer correctly to score 60% on the entire exam ?
1) 24% 2) 30%
3) 40% 4) 45%
5)None of these
Answer : 40%
View Answer

Previous1234Next