Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous12Next

Q1.
If (13+23+33+43+ 53+63+................+103) = 3025 ,then find the value of (23+43+63+83+ 103+...............+203) 
1) 6050 2) 10060
3) 12040 4) 24200
5)None of these
Answer : 24200
Explanation : We can express ,  (23+43+63+83+ 103+...............+203) = 
23 x  (13+23+33+43+ 53+63+................+103) = 8 x  3025 = 24200
View Answer

Q2.
Given that, (12+22+32+42+ 52+62+72) = x +1 , the find the value of the following expressions:

(22+42+62+82+102+122+ 142) =  ?
1) 2(x+1) 2) 4(x+1)
3) 8(x+2) 4) 16(x+1)
5)None of these
Answer : 4(x+1)
Explanation : We can write, (22+42+62+82+102+122+ 142) = 22 x (12+22+32+42+ 52+62+72 =  4(x+1)
View Answer

Q3.
If  a+1/a = 6  then, a4 +1/a4 = ?
1) 1154 2) 1158
3) 1160 4) 1164
5)None of these
Answer : 1154
Explanation : Given, a+1/a = 6
a2+1/a2 = (a +1/a)2 -2 = 36-2=34
or a4 +1/a4 = (a2+1/a2 )2 = (34)2 -2  = 1154
View Answer

Q4.
 
1) 3/2 2) 31/2
3) 127/108 4) 121/108
5)None of these
Answer : 121/108
View Answer

Q5.
 
1) 0 2) 1
3) 2 4) 3
5)None of these
Answer : 0
View Answer

Q6.
What is ?
1) 2 2) 3
3) 4 4) 5
5)None of these
Answer : 3
View Answer

Q7.
1) 3/7 2) 1
3) 2 4) 4
5)None of these
Answer : 1
View Answer

Q8.
1) 7/8 2) 5/8
3) 2/3 4) 1/6
5)None of these
Answer : 2/3
View Answer

Q9.
1) 20/169 2) 1
3) 5/4 4) 3/4
5)None of these
Answer : 5/4
View Answer

Q10.
1) 1/6 2) 31/12
3) 31/2 4) 43/2
5)None of these
Answer : 31/2
View Answer

Previous12Next