Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous12Next

Q1.
What would be the maximum value of Q in the equation ?

5P9 +3R7 + 2Q8 = 1114 
1) 4 2) 6
3) 8 4) 9
5)None of these
Answer : 8
View Answer

Q2.
The cost of 16 pens and 12 pencils is Rs. 720. What is the cost of 20 pens and 15 pencils ?
1) Rs.800 2) Rs.840
3) Rs. 880 4) Rs.900
5)None of these
Answer : Rs.900
Explanation :
Let, the price of the pen be ‘x’ and that of a pencil be ‘y’.
16x + 12y = 720 or (16x) X 5/4 + 12y X 5/4 = 720 X 5/4 
or 20x + 15y = 900
View Answer

Q3.
A,B and C have to distribute Rs.1200 among themselves. A and C together have Rs. 700 and B and C have Rs.800. How much amount does C have ?
1) Rs.400 2) Rs.500
3) Rs.600 4) Rs.300
5)None of these
Answer : Rs.300
Explanation :
Given, A + B + C = 1200
or A + B + 2C = 700 + 800 = 1500
or 1200 - C + 2C = 1500
or C = 1500 - 1200 = 300
View Answer

Q4.
A man spends 1/3rd of his salary on food  and 2/5th on house rent. Then he saves an amount of Rs. 2000 per month. What is his monthly salary ?
1) Rs.6500 2) Rs. 7500
3) Rs.9000 4) Rs.12000
5)None of these
Answer : Rs. 7500
Explanation : Let, the man's income be Rs.x.
Expenditure on food = x/3 and expenditure on house rent = 2x/5
His saving = x - (x/3 + 2x/5) = 4x/15
So,4x/15 = 2000
or x =( 2000 X 15 ) /4 = 7500.
 
View Answer

Q5.
Three- tenth of a number is equal to 36% of another number. If the sum of these two numbers is 88, then what is the value of the smaller number ?
1) 38 2) 40
3) 48 4) 56
5)None of these
Answer : 40
Explanation :
Let, one number be x.
The other number = (88 - x)
                x x 3/10 = (88 - x) x 36/100
= 30x = 3168 - 36x
x = 3168/66 = 48
The smaller number = 88 - 48 = 40
View Answer

Q6.
If the total cost of four tube-lights and three bulbs is Rs. 260 and the ratio between the cost of a  tube-lights and a bulb is 5 : 2 respectively. What is the total cost one tube-light and six bulbs ?
1) Rs. 210 2) Rs. 130
3) Rs. 180 4) Rs. 170
5)None of these
Answer : Rs. 170
Explanation :
Let, the C.P. of 1 tube light be Rs.5x
C.P. of 1 bulb = Rs. 2x
4 x 5x + 3 x 2x = 260
x = 260/26 = 10
C.P. of 1 tube light and 6 bulbs 
= 5 x X + 6 x 2 xX
= 5 x 10 + 12 x 10 = Rs.170
View Answer

Q7.
In a school, 3/7 of the students are girls and the rest are boys. 1/4 of the boys are below ten years of the age and 5/6 of the girls are also below ten years of age. If number of students above ten years of age is 500 , find the total number of students in the school ?
1) 1000 2) 1200
3) 1400 4) 2000
5)None of these
Answer : 1000
Explanation : Let, total numbers of students are x.
Girls = 3x/7. and boys = 1 - 3x/7 = 4x/7.
Below 10 years boys = (4x/7) 1/4 = 4x/28 = x/7
The girls are also below ten years of age = (3x/7) 5/6 = 5x/14
So, above ten years = x - (x/7 + 5x/14) = x- x/2 = x/2 
Given, x/2= 500 
or x = 1000.

View Answer

Q8.
A number gets reduced to its one-third when 48 is subtracted from it. What is two-thirds of that number ?
1) 24 2) 36
3) 48 4) 72
5)None of these
Answer : 48
Explanation : Let, the number be x.
So,x-48 = x/3
or x-x/3= 48 
or x = 72
Therefore, two-thirds of 72 is 48.
View Answer

Q9.
One third of A’s marks in Arithmetic is equal to half of his marks in English. If he gets 150 marks in the two subjects together, how many marks has he got in English?
1) 30 2) 40
3) 50 4) 60
5)None of these
Answer : 60
Explanation : Given, A’s marks in Arithmetic is x and A’s marks in English y and x +y=150 ----- (I)
so, x/3 = y/2
or 2x =3y 
or 2x - 3y = 0 ------- (II)
Putting the value in both equation, we get y = 60.


View Answer

Q10.
What is the sum of the following expression (13 + 23+ 33 + 43+ 53 + 63 + …….. + 103).
1) 2525 2) 2925
3) 3025 4) 3225
5)None of these
Answer : 3025
Explanation : We know that , the sum of the cube all natural number i.e. 1- n = [(n. n+1)/2]2

The sequence is  (13 + 23+ 33 + 43+  …….. + 103)

So, [(10 x 11)/2]2 = 3025 
View Answer

Previous12Next