General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q441.
In the Lok Sabha,Leader of Opposition is a statutory requirement on the panels which select the __:
1) Chief Vigilance Commissioner 2) Chairperson of National Human Rights Commission
3) Lok Pal 4) All of above
Answer : All of above
View Answer

Q442.
who is the current lok sabha speaker in india?
1) Sumitra Mahajan 2) L.K. Advani
3) Amit shah 4) sonia gandhi
Answer : Sumitra Mahajan
Explanation : Eight-term member Sumitra Mahajan was on Friday unanimously elected Speaker of the 16th Lok Sabha, becoming the second woman presiding officer of the lower house after her predecessor Meira Kumar. 
View Answer

Q443.
Mahe, which is situated on the Malabar coast on the Western Ghats, is a part of 
1) Kerala 2) Maharashtra
3) Pondicherry 4) Tamilnadu
Answer : Pondicherry
View Answer

Q444.
Sariska and Ranthambore are the reserves for which of the following animals?
1) Lion 2) Deer
3) Tiger 4) Bear
Answer : Tiger
View Answer

Q445.
Where was the first Biosphere Reserve set up in India?
1) Nilgiri 2) Nanda Devi
3) Gulf of Mannar 4) Great Nicobar
Answer : Nilgiri
View Answer

Q446.
Which of the following layer of the atmosphere maintains an almost uniform temperature?
1) Troposphere 2) Tropopouse
3) Stratosphere 4) Ionosphere
Answer : Stratosphere
View Answer

Q447.
Which of the following is/are correctly matched? 
 1) Manas ----------- Tiger 
 2) Dachigam ---------- Hangul
 3)Madumalai ----------- Elephant
 4)Kaziranga ----------- Rhinoceros
1) only 1 & 2 2) only 2, 3 & 4
3) only 1, 3 & 4 4) All correct
Answer : All correct
View Answer

Q448.
Which are of the following coal field is known as "Storehouse of the best metallurgical coal in India"?
1) Ranjganj 2) Bokaro
3) Jharia 4) Talcher
Answer : Jharia
View Answer

Q449.
Indira Gandhi Centre for Atomic Research is located in which of the following cites?
1) Kakrapara 2) Kolkata
3) Kaiga 4) Kalpakam
Answer : Kalpakam
View Answer

Q450.
Ankaleshawar in India is known for the production of
1) Bauxite 2) Petroleum
3) Iron Ore 4) coal
Answer : Petroleum
View Answer