General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q411.
Devaluation of a currency means

1) permitting the currency to seek its worth in the international market 2) fixing the value of the currency in conjunction with the movement in the value of a basket of pre-determined currencies
3) fixing the value of currency in multilateral consultation with the IMF, the World Bank and major trading partners 4) reduction in the value of a currency vis-a-vis major internationally traded currencies
Answer : reduction in the value of a currency vis-a-vis major internationally traded currencies
View Answer

Q412.
Inflation in India is measured on which of the following indexes/ indicators ?
1) Consumer Price Index (CPI) 2) Wholesale Price Index (WPI)
3) Cost of Living Index (COLI) 4) Gross Domestic Product (GDP)
Answer : Wholesale Price Index (WPI)
View Answer

Q413.
The RBI issues currency notes under the -
1) Fixed Fiduciary System 2) Maximum Fiduciary System
3) Fixed Minimum Reserve System 4) Proportional Reserve System
Answer : Proportional Reserve System
View Answer

Q414.
Which of the following is the most advocating agency for economic globalization ?
1) WTO 2) World Bank
3) IMF 4) EU
Answer : WTO
View Answer

Q415.
Many a time we see a term in newspapers 'IPO'. What is the full form of the same ?
1) Indian Public Offer 2) Industrial Purchase Order
3) Initial Public Offer 4) Indian Purchase Offer
5)None of these
Answer : Initial Public Offer
View Answer

Q416.
The Foreign Exchange Reserve of India are kept in the custody of-
1) World Bank (IBRD) 2) International Monetary Fund (IMF)
3) Prime Minister Rahat Kosh 4) Reserve Bank of India
Answer : Reserve Bank of India
View Answer

Q417.
Crossing of cheques makes them
1) ineligible to endorse to a person other than the payee 2) remain the same in all respect; it is only a practice
3) eligible for payment irrespective of sufficient balance in the account 4) ineligible to get cash across the bank counter
Answer : ineligible to endorse to a person other than the payee
View Answer

Q418.
Headquarter of ADB is situated in _
  
1) Sanghai 2) Mali
3) Geneva 4) Manila
Answer : Manila
View Answer

Q419.
Which of the following is a private bank in India ?
1) Bank of Maharashtra 2) Syndicate Bank
3) South Indian Bank 4) Oriental Bank of Commerce
Answer : South Indian Bank
View Answer

Q420.
The main components of bones and teeth is -
1) Phophorous 2) Calcium
3) Calcium Phosphate 4) None of the above
Answer : Calcium Phosphate
View Answer