General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q21.
Who among the following ruler build the famous Kailasa temple at Ellora ?
1) Govind-III 2) Dantidurga
3) Amoghavarsha 4) Krishna
5)None of these
Answer : Krishna
View Answer

Q22.
The Headquarters of OPEC (Organisation of Petroleum Exporting Countries) is located at  which city ? 
1) Vienna 2) Kuwait City
3) Algeria 4) Tehran
5)None of these
Answer : Vienna
Explanation : Vienna is the capital of Austria
View Answer

Q23.
Which of the following terms is used in the game of Cricket ? 
1) Heave 2) Smash
3) Silly Point 4) Grand Slam
5)Tee
Answer : Silly Point
View Answer

Q24.
Which of the following Cups/Trophies is associated with the game of Lawn Tennis ?
1) FIFA Cup 2) Champions Trophy
3) Ranji Trophy 4) Subroto Cup
5)Davis Cup
Answer : Davis Cup
View Answer

Q25.
Which among the following schemes of the Government was launched with an objective of a slum free India ?
1) Indira Awas Yojana 2) Rajiv Awas Yojana
3) Ambedkar Awas Yojana 4) Gruhalaxmi Scheme
5)None of these
Answer : Rajiv Awas Yojana
View Answer

Q26.
In which year , the Foreign Exchange Management Act (FEMA) came into force,replacing Foreign Exchange Regulatory  Act (FERA) ?
1) 1982 2) 1988
3) 1992 4) 2000
5)None of these
Answer : 2000
View Answer

Q27.
Which among the following is India’s first Oil refinery ?
1) Guwahati Refinery 2) Vishakhapatnam Refinery
3) Digboi Refinery 4) Barauni Refinery
5)None of these
Answer : Digboi Refinery
Explanation : Digboi Refinery is located in Assam. 
View Answer

Q28.
Who among the following is the only finance minister of India to present the Union budget on his birthday ?
1) Manmohan Singh 2) Morarji Desai
3) Yahshant Sinha 4) Jaswant Singh
5)None of these
Answer : Morarji Desai
View Answer

Q29.
Which among the following is the deepest land-locked and protected port of India ?
1) Paradeep Port 2) Madras Port
3) Calcutta Port 4) Vishakhapatnam Port
5)None of these
Answer : Vishakhapatnam Port
View Answer

Q30.
Which among the following taxes is not levied in India as of now__:
1) Capital Gains Tax 2) Dividend Distribution Tax
3) Minimum Alternative Tax 4) Estate Duty
5)None of these
Answer : Estate Duty
View Answer