General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous123Next

Q1.
Which of the following Awards are given for excellence in the field of Sports ?
1) Kalinga Prize 2) Shanti Swarup Bhatnagar Award
3) Arjun Award 4) Pulitzer Prize
5)None of these
Answer : Arjun Award
View Answer

Q2.
The Dronacharya Award for sports coaches was instituted in which of the following year ?
1) 1984 2) 1985
3) 1987 4) 1988
5)None of these
Answer : 1988
View Answer

Q3.
Fukuoka Asian Culture Prize is established in which year,given by  Japan every year?
1) 1956 2) 1960
3) 1980 4) 1990
5)None of these
Answer : 1990
View Answer

Q4.
The Shanti Swarup Bhatnagar Award is given by which of the following organization every year ?
1) Indian National Science Academy 2) Council for Scientific and Industrial Research
3) Indian Space Research Organization 4) Indian Council for Agricultural Research
5)None of these
Answer : Council for Scientific and Industrial Research
View Answer

Q5.
Which of the following prizes is given by the UNESCO ?
1) Magsaysay Award 2) Kalinga Prize
3) Pulitzer Prize 4) Booker Prize
5)None of these
Answer : Kalinga Prize
View Answer

Q6.
Who was the first Asian Winner to conferred Nobel Prize ?
1) C. V. Raman 2) Rajiv Gandhi
3) Rabindranath Tagore 4) Mother Teresa
5)None of these
Answer : Rabindranath Tagore
View Answer

Q7.
Which of the following awards is given to sports persons in India ?
1) Shantiswarup Bhatnagar Awards 2) Arjuna Award
3) Kalidas Samman 4) Saraswati Samman
5)None of these
Answer : Arjuna Award
View Answer

Q8.
Who amongst the following is not the recipient of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award ?
1) Vijendra Singh 2) Sushil Kumar
3) M. C. Marykom 4) Abhinav Bindra
5)None of these
Answer : Abhinav Bindra
View Answer

Q9.
Who among the following was awarded the first Rajiv Gandhi National Sadhavana Award ?
1) Archarya Tulsi 2) Amitabh Bachan
3) Ravi Shankar 4) Mother Teresa
5)None of these
Answer : Mother Teresa
View Answer

Q10.
Whiich of the following awards is given by the govt of Madhya Pradesh for excellence in the field of classical music/dance ? 
1) Saraswati Samman 2) Kalidas Samman
3) Vyas Samman 4) Shanti Swarup Bhatnagar Award
5)Sahitya Akademi Award
Answer : Kalidas Samman
View Answer

Previous123Next