General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous12Next

Q1.
Which of the following organizations bring out the publication known as " World Economic Outlook " ?
1) The International Monetary Fund (IMF) 2) UNDP
3) The World Economic Forum (WEF) 4) The World Bank
5)None of these
Answer : The International Monetary Fund (IMF)
View Answer

Q2.
Who among the following is the only finance minister of India to present the Union budget on his birthday ?
1) Manmohan Singh 2) Morarji Desai
3) Yahshant Sinha 4) Jaswant Singh
5)None of these
Answer : Morarji Desai
View Answer

Q3.
Mica is found in which one of the following pairs of rocks ?
1) State-Sandstone 2) Schist-Gneiss
3) Limestone-Sandstone 4) Shale-Limestone
5)None of these
Answer : Schist-Gneiss
View Answer

Q4.
Which city is called 'White City' of Rajasthan ?
1) Udaipur 2) Jodhpur
3) Jaipur 4) Jaisalimar
5)None of these
Answer : Udaipur
View Answer

Q5.
Hari Prasad Chaurasia is a renowned player associate with which of the  following instruments ?  
1) Flute 2) Shehnai
3) Tabla 4) Sarod
5)None of these
Answer : Flute
View Answer

Q6.
Which of the following is the best planned city in India ?
1) New Delhi 2) Salem
3) Chandigarh 4) Coimbatore
5)None of these
Answer : Chandigarh
View Answer

Q7.
'Madhubani, a style of folk paintings is popular in which of the following states in India?
1) West Bengal 2) Bihar
3) Madhya Pradesh 4) Uttar Pradesh
5)None of these
Answer : Bihar
View Answer

Q8.
Which of the following is a supersonic cruise missile produced in India ?
1) Trishul 2) Agni
3) BraMos 4) Nag
5)None of these
Answer : BraMos
View Answer

Q9.
Which one of the following dances involves solo performance ?
1) Bharata Natyam 2) Kuchipudi
3) Mohiniyattam 4) Odissi
5)None of these
Answer : Mohiniyattam
View Answer

Q10.
Which of the following Indian Naval Ship being converted in to a maritime museums ?
1) Sagar Samrat 2) Kanishka
3) Samart Ashoka 4) Vikrant
5)None of these
Answer : Vikrant
View Answer

Previous12Next