General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q1.
Which of the following is converted by bio-fertilizers to nitrogen ?
1) nitrates 2) ammonia
3) nitrogenase 4) amino acids
5)None of these
Answer : ammonia
View Answer

Q2.
Which of the following is converted by bio-fertilizers to nitrogen ?
1) nitrates 2) ammonia
3) nitrogenase 4) amino acids
5)None of these
Answer : ammonia
View Answer

Q3.
Due to which particle the acid rain destroys vegetation ?
1) nitric arid 2) ozone
3) carbon monoxide 4) Sulphuric acid
5)None of these
Answer : Sulphuric acid
View Answer

Q4.
Which of the following is a chemical change ?
1) Evaporation of water 2) Glowing of an electric bulb
3) Burning of candle 4) Liquefaction of air
5)None of these
Answer : Burning of candle
View Answer

Q5.
Which part of human body is first highly affected by nuclear radiation ?  
1) Eyes 2) Lungs
3) Bone marrow 4) Skin
5)None of these
Answer : Bone marrow
View Answer

Q6.
Which among the following, is used in the treatment of tuberculosis ?
1) Penicillin 2) Aspirin
3) Paracetamo 4) Dettol
5)None of these
Answer : Penicillin
View Answer

Q7.
Which one of ‘the following instruments, is used to study dispersion of light ?
1) Microscope 2) Spectrometer
3) Telescope 4) Photometer
5)None of these
Answer : Spectrometer
View Answer

Q8.
Which of the following is not an electric resistance ?
1) Charcoal 2) Lac
3) Ebonite 4) Lead
5)None of these
Answer : Lead
View Answer

Q9.
Which alkaline earth metal are more abundant in nature ?
1) Magnesium and calcium 2) Radium and Mercury
3) Dolomite and Barytes 4) Gypsum and Dolomite
5)None of these
Answer : Magnesium and calcium
View Answer

Q10.
When temperature of a semiconductor is raised ,what would happen  in its energy gap ?
1) increases 2) decreases
3) remains same 4) may increase or decrease
5)None of these
Answer : decreases
View Answer