General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous1234567Next

Q1.
On which among the following dates, National Development Council was set up ?
1) 9th August 1960 2) 6th August 1952
3) 15th September 1958 4) 29th August 1960
5)None of these
Answer : 6th August 1952
View Answer

Q2.
The Central Government can assign any function to the States :
1) On the directive of the President 2) On the recommendation of Parliament
3) Any time it wishes to do so 4) With the consent of the state Government
5)None of these
Answer : With the consent of the state Government
View Answer

Q3.
What is zero hour ?
1) When the proposals of the opposition are considered. 2) When matters of utmost importance are raised
3) Interval between the morning and afternoon sessions 4) When a money bill is introduced in the Lok Sabha
5)None of these
Answer : When matters of utmost importance are raised
View Answer

Q4.
The Chairman of Public Accounts Committee is appointed/elected by --------- .
1) Appointed by President 2) Elected by members of PAC
3) Elected by Union Cabinet 4) Appointed by Speaker
5)None of these
Answer : Elected by members of PAC
View Answer

Q5.
Which of the following person/organisation will decide the Office of Profit ?
1) President and Governor 2) Union Parliament
3) Supreme Court 4) Union Public Service Commission
5)None of these
Answer : Union Parliament
View Answer

Q6.
Which of following is the chief function of the UPSC ?
1) to conduct examinations for appointment to All India and Central Services. 2) to advise the President regarding claims of civil servants for costs incurred in the course of execution of duties.
3) to advise the President regarding disciplinary action against a civil servant. 4) All of the above
5)None of these
Answer : All of the above
View Answer

Q7.
The Comptroller and Auditor General is appointed by the President. He can be removed :
1) By the President 2) On an address from both Houses of Parliament
3) By the Supreme Court 4) On the recommendation of the President by the Supreme Court
5)None of these
Answer : By the President
View Answer

Q8.
Which of the following describes India as a Secular State ?
1) Fundamental Rights 2) Ninth Schedule
3) Directive Principles 4) Preamble to the Constitution
5)None of these
Answer : Preamble to the Constitution
View Answer

Q9.
Which of the following describes India as a Secular State ?
1) Fundamental Rights 2) Ninth Schedule
3) Directive Principles 4) Preamble to the Constitution
5)None of these
Answer : Preamble to the Constitution
View Answer

Q10.
A person can become a citizen of India even if born outside India if his/her :
1) Father is a citizen of India 2) Mother is a citizen of India
3) Father is a citizen of India at the time of the persons birth 4) Father or mother is a citizen of India at the time of the Person’s birth.
5)None of these
Answer : Father or mother is a citizen of India at the time of the Person’s birth.
View Answer

Previous1234567Next