General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous12345678Next

Q1.
Rana Pratap Sagar plant (Rajsthan) is famous for  which of the following one ?
1) Nuclear power plant 2) Solar Energy
3) Hydroelectricity 4) Irrigation
5)None of these
Answer : Hydroelectricity
View Answer

Q2.
Where was the first Biosphere Reserve set up in India?
1) Nanda Devi 2) Gulf of Mannar
3) Nilgiri 4) Great Nicobar
5)None of these
Answer : Nilgiri
View Answer

Q3.
Sariska and Ranthambore national parks of Rajasthan are the reserves for which of the following animals?
1) Lion 2) Deer
3) Tiger 4) Elephant
5)None of these
Answer : Tiger
View Answer

Q4.
The famous “Sambhar Lake” is situated in which of the following states ?
1) Gujarat 2) Rajasthan
3) Madhya Pradesh 4) Andhra Pradesh
5)Odisha
Answer : Rajasthan
View Answer

Q5.
Which of the following is the tributary of the northward flowing Ganga ?
1) Kosi 2) Ghaghra
3) Sone 4) Gandak
5)None of these
Answer : Sone
View Answer

Q6.
Which among the following is India’s first Oil refinery ?
1) Guwahati Refinery 2) Vishakhapatnam Refinery
3) Digboi Refinery 4) Barauni Refinery
5)None of these
Answer : Digboi Refinery
Explanation : Digboi Refinery is located in Assam. 
View Answer

Q7.
Which among the following is the deepest land-locked and protected port of India ?
1) Paradeep Port 2) Madras Port
3) Calcutta Port 4) Vishakhapatnam Port
5)None of these
Answer : Vishakhapatnam Port
View Answer

Q8.
Diesel locomotive engines manufactured at which among the following places in India ?
1) Varanasi 2) Chennai
3) Jabalpur 4) Jharkhand
5)None of these
Answer : Varanasi
View Answer

Q9.
In which of following state, Bandipur Sanctuary is located - 
1) Tamil Nadu 2) Uttar Pradesh
3) Karnataka 4) Madhya Pradesh
5)None of these
Answer : Karnataka
View Answer

Q10.
Which of the following is called the largest irrigation canal of India ?
1) Yamuna canal 2) Sirhind canal
3) Upper Bari Doab canal 4) Indira Gandhi canal
5)None of these
Answer : Indira Gandhi canal
View Answer

Previous12345678Next