General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q41.
The Civil Disobedience Movement started with which of the following ?
1) No-tax campaign in Bardoli district 2) Demonstration of Akali Sikhs at Nabha
3) Demonstration against the Simon Commission 4) Dandi March
Answer : Dandi March
View Answer

Q42.
Among the following who was a prominent leader of Khilafat Movement ?
1) Jawaharlal Nehru 2) Mahatma Gandhi
3) Rajendra Prasad 4) Vallabhbhai Patel
Answer : Mahatma Gandhi
View Answer

Q43.
What was the name of the party formed by Subhas Chandra Bose after leaving Indian National Congress? 
1) Congress Socialist Party 2) Forward Bloc
3) Indian National Conference 4) Swaraj Party
Answer : Forward Bloc
View Answer

Q44.
In whose court was a Chinese embassy sent by T'ang Emperor ?
1) Rajaraja I 2) Rajendra I
3) Harsha 4) Parantaka I
5)None of these
Answer : Harsha
View Answer

Q45.
Tripitakas are the Sacred books of the-
1) Jains 2) Hindus
3) Muslims 4) Buddhists
5)None of these
Answer : Buddhists
View Answer

Q46.
Raja Rammohan Roy organized a historic agitation against the -
1) Caste system 2) Evil custom of sati
3) Degrading position of women in society 4) Practice of superfluous religious rituals
5)None of these
Answer : Evil custom of sati
View Answer

Q47.
 Which Mughal emperor was the grandson of Jahangir ?
1) Shah Jahan 2) Aurangzeb
3) Shah Alam 4) Bahadur Shah
Answer : Aurangzeb
View Answer

Q48.
Official stamping of weights and measures and their periodical inspection are prescribed by -
1) Manu 2) Narada
3) Brihaspati 4) Parasara
5)None of these
Answer : Manu
View Answer

Q49.
The last Mauryan ruler, who was killed by his Commander-in-Chief  ?

1) Dasaratha 2) Kun-ala
3) Samprati 4) Brihadratha
5)None of these
Answer : Brihadratha
View Answer

Q50.
Which king of the Gupta Dynasty was called the 'Napoleon of India' ?
1) Samudragupta 2) Chandragupta Vikramaditya
3) Sri Gupta 4) Chandragupta-I
5)None of these
Answer : Samudragupta
View Answer