General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous1234567Next

Q1.
Which of the following movements was launched along with Khilafat Movement ?
1) Non-cooperation Movement 2) Civil Disobedience Movement
3) Home Rule Movement 4) Swadeshi Movement
5)None of these
Answer : Civil Disobedience Movement
View Answer

Q2.
At which of the following places was the headless status of Kanishka found ?
1) Allahabad 2) Mathura
3) Sanchi 4) Takshila
5)None of these
Answer : Mathura
View Answer

Q3.
Which one of the following travelers visited India during the Gupta period ?
1) Hiuen-Tsang 2) Nicolo Conti
3) Fa-Hien 4) Marco Polo
5)None of these
Answer : Fa-Hien
View Answer

Q4.
Which among the following is the oldest dynasty ?
1) Haryank 2) Mourya
3) Kushan 4) Gupta
5)None of these
Answer : Haryank
View Answer

Q5.
Which of one of the following edicts mentions the personal name of Asoka ? 
1) Kalasi 2) Rummindei
3) Special Kalinga Edict 4) Maski
5)None of these
Answer : Maski
View Answer

Q6.
Who among the following was responsible for the integration of Indian princely states ?
1) Jawaharlal Nehru 2) C. Rajagopalachari
3) Lord Mountbatten 4) Sardar Vallabhbhai Patel
5)None of these
Answer : Sardar Vallabhbhai Patel
View Answer

Q7.
Who among the following ruler build the famous Kailasa temple at Ellora ?
1) Govind-III 2) Dantidurga
3) Amoghavarsha 4) Krishna
5)None of these
Answer : Krishna
View Answer

Q8.
Which of the following devotional saint had cobbler by profession ?
1) Raidas 2) Tulsidas
3) Malukdas 4) Surdas
5)None of these
Answer : Raidas
View Answer

Q9.
Which among the following Sultans refused to read Khutba in the name of Khalifa for first time ?
1) Ibrahim Lodi 2) Sikandar Lodi
3) Mohammad-bin-Tughlaq 4) Alauddin Khilji
5)Non of these
Answer : Alauddin Khilji
View Answer

Q10.
Which among the following scholars in the Mughal Court alleged that Akbar was an enemy of Islam ?
1) Badauni 2) Niamtullah
3) Abbas Khan Sarwani 4) Nizamuddin Ahmad
5)None of these
Answer : Badauni
View Answer

Previous1234567Next