General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous12Next

Q1.
Which of the following classical dance originated in Tamil Nadu ? 
1) Kathakali 2) Kathak
3) Odissi 4) Bharatanatyam
5)None of these
Answer : Bharatanatyam
View Answer

Q2.
Which of the following artist associated with the famous classical "Odishi Dance" ?
1) Madhavi Mudgal 2) Yamini Krishnamurthy
3) Rita Ganguly 4) Charu Malhar
5)None of these
Answer : Madhavi Mudgal
View Answer

Q3.
The content of "Sattriya Nritya" has usually been based on mythological stories, from which states of India ?
1) Kerala 2) West Bengal
3) Assam 4) Himachal Pradesh
5)None of these
Answer : Assam
View Answer

Q4.
Noted artist Jamini Roy is famous in which of the following field of Art ?
1) Painting 2) Sculpture
3) Music 4) Novelist
5)None of these
Answer : Painting
View Answer

Q5.
The  paintings ‘Madhubani’ is  a popular style folk painting found in which of the following states in India?
1) Assam 2) Jharkhand
3) Rajasthan 4) Bihar
5)None of these
Answer : Bihar
View Answer

Q6.
 In which State the religious festival "Ganesh Chaturthi" is  celebrated the main festival of the state ?
1) Gujarat 2) Karnataka
3) Maharashtra 4) Tamil Nadu
5)None of these
Answer : Maharashtra
View Answer

Q7.
Indian ancient classical dance known as " Niritya" is first derived from which of the following Vedas ?
1) Rig Veda 2) Sam Veda
3) Yajur Veda 4) Atharva Veda
5)None of these
Answer : Rig Veda
View Answer

Q8.
The musical instrument "sitar" is first invented by which of the following personality ?
1) Amir Khusrau 2) Tansen
3) Samudra Gupta 4) Ravi Shankar
5)None of these
Answer : Amir Khusrau
View Answer

Q9.
The folk dance "Ghumar" is performs by people of which of the following state in India ?
1) Bihar 2) Rajasthan
3) Haryana 4) Odisha
5)None of these
Answer : Haryana
View Answer

Q10.
Noted artist Mrinalini Sarabhai is associated with which of the following classical dances of India ?
1) Odishi 2) Kuchipudi
3) Bharatnatyam 4) Katahkali
5)None of these
Answer : Bharatnatyam
View Answer

Previous12Next