General Knowledge

ISBT General Knowledge for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous123456789...4647Next

Q1.
In which region can the phenomenon of midnight sun be observed ? 
1) In the tropical zone 2) In warm temperature regions
3) In the Arctic and Antarctic regions 4) Anywhere at the time of solar eclipse
5)None of these
Answer : In the Arctic and Antarctic regions
View Answer

Q2.
In the Constitution of India , promotion of international peace and security is included in the ---- 
1) Preamble to the Constitution 2) Directive Principle of State Policy
3) Fundamental Duties 4) Ninth Schedules
5)None of these
Answer : Directive Principle of State Policy
View Answer

Q3.
Which of the following organizations bring out the publication known as " World Economic Outlook " ?
1) The International Monetary Fund (IMF) 2) UNDP
3) The World Economic Forum (WEF) 4) The World Bank
5)None of these
Answer : The International Monetary Fund (IMF)
View Answer

Q4.
Consider the following  pairs:
1. Garba                   :          Gujarat 
2. Mohiniattam         :          Odisha 
3. Yakshagana         :          Karnataka 

Which of the following pairs given above is/are correctly matched ?
1) 1 only 2) 2 and 3 only
3) 1 and 3 only 4) All 1,2 and 3
5)None of these
Answer : 1 and 3 only
View Answer

Q5.
Which of the following Schedules of the constitution of India contains provisions regarding anti- defections ? 
1) Second schedule 2) Fifth schedule
3) Eighth schedule 4) Tenth schedule
5)None of these
Answer : Tenth schedule
View Answer

Q6.
Which of the following is the largest Committee of the parliament ?
1) The Committee on Public Accounts 2) The Committee on Estimates
3) The Committee on Public Undertakings 4) The Committee on Petitions
5)None of these
Answer : The Committee on Public Accounts
View Answer

Q7.
The 2018 - Winter Olympic to be held in Pyeongchang , South Korea. Thus , South Korea become the ---- Asian nation to be host the games .
1) first 2) second
3) third 4) fourth
5)Noe of these
Answer : third
Explanation : The 2018 Olympics will be the second Olympic Games held in South Korea, after the 1988 Summer Olympics held inSeoul, and will be South Korea's first Winter Games.Pyeongchang will be the third Asian city to host the Winter Games after Sapporo, Japan (1972), and Nagano, Japan (1998).
View Answer

Q8.
The 2018 - Commonwealth Games to be held in which of the following city (Venue) ?
1) Gold Coast, Australia 2) Glasgow, Scotland
3) Melbourne, Australia 4) Kuala Lumpur, Malaysia
5)None of these
Answer : Gold Coast, Australia
View Answer

Q9.
Which of the following is converted by bio-fertilizers to nitrogen ?
1) nitrates 2) ammonia
3) nitrogenase 4) amino acids
5)None of these
Answer : ammonia
View Answer

Q10.
Which of the following is converted by bio-fertilizers to nitrogen ?
1) nitrates 2) ammonia
3) nitrogenase 4) amino acids
5)None of these
Answer : ammonia
View Answer

Previous123456789...4647Next