English

ISBT English for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q51.
Directions : In each sentence below are given four words which are numbered (1), (2), (3) and (4) and printed in bold type, one of which may be either inappropriate in the context of the sentence or wrongly spelt. The number of that word is the answer. If all the four words are appropriate and also correctly spelt mark (5) i.e., "All correct, as the answer.

Almost all risk-taking (1)/ work involve (2)/ decision (3)/ making under uncertainty. (4)/ All correct(5)
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 1
Explanation : The appropriate word should be risky instead of risk-taking .
View Answer

Q52.
Directions : In each sentence below are given four words which are numbered (1), (2), (3) and (4) and printed in bold type, one of which may be either inappropriate in the context of the sentence or wrongly spelt. The number of that word is the answer. If all the four words are appropriate and also correctly spelt mark (5) i.e., "All correct, as the answer.

The importanse (1)/ given to content-oriented approach has af-fected (2)/ the methodology (3)/ of this project. (4)/ All correct (5)' .

1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)5
Answer : 1
Explanation : The correct spelling is "importance" instead of "importanse" .
View Answer

Q53.
Directions :Find the error,if any in the following sentences.

He will leave(1)/for Delhi(2)/on Monday (3)/with bag and baggage(4)/No error(5).
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
Answer : 4
Explanation : remove ‘with’.
View Answer

Q54.
Directions :Find the error,if any in the following sentences.

This is the book(1)/which my father (2)/brought it (3)/for you(4)/No error(5).

1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
Answer : 3
Explanation : remove ‘it’.
View Answer

Q55.
Directions:- Read each sentence to find out whether there is any grammatical mistake/ error in it. The error if any, will be in one part of the sentence. Mark the letter of the part with error as your answer. If there is ‘No error’, mark (E)

If his aim is to (1) / buy a house in the (2) / next three years he (3) / should start immediate saving. (4) No error (5)
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
Answer : 4
View Answer

Q56.
Directions:- Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

Although unrecognized -----------  his life, his talent was much ------------  after his death.

1) entire, adored 2) all, realized
3) whole, worth 4) almost, valued
5)throughout, appreciated
Answer : throughout, appreciated
View Answer

Q57.
Directions:- Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

Even ----------- the period of recession, he got a good job ----------- not having much experience.
1) on, even though 2) in, instead
3) while, inspite 4) during, despite
5)although, almost
Answer : during, despite
View Answer

Q58.
Directions:- Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

After having ……… the news of their son’s excellent result in exams, they came over as …… as possible.
1) enjoyed, earlier 2) heard, quickly
3) surprised, running 4) shocked, fast
5)realized hurriedly
Answer : heard, quickly
View Answer

Q59.
Directions:- Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

Even ----------- the period of recession, he got a good job ----------- not having much experience.
1) on, even though 2) in, instead
3) while, inspite 4) during, despite
5)although, almost
Answer : during, despite
View Answer

Q60.
Directions:- Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

After being taken away from his parents at a -------- age, the boy had a very --------- life.
1) young, difficult 2) early, leisurely
3) small, distinction 4) tender, deterrent
5)advanced, restrict
Answer : young, difficult
View Answer