English

ISBT English for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q101.
Directions : Rearrange the following seven sentences (A), (B), (C), (D), (E), (F) and (G) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

A) Three in every four adults suffered from some form of headache disorder including migraine and tension type headaches last year.
B) Researchers reported an increased risk for overall cardiovascular disease in men, who experienced migraines compared to those who did not including an increase in heart attack risk.
C) Cold drink, drinking water and other beverages directly from plastic bottles could be giving millions of people around the world a serious headache.
D) The findings suggest that migraine sufferers might be able to reduce the frequency and severity of their headaches by changing their habits.
E) Bisphenol (a chemical), which has been linked to obesity, infertility and heart attacks has now been confirmed. Through toxicological studies to be a serious trigger for a serious prolonged bout of migraine.
F) New research has confirmed that a chemical in synthetic packaging triggers migraines.
G) Thus we have found that over 10 crore people suffer from migraine in India.

Which of the following would be the FIFTH sentence after rearrangement ?
1) D 2) A
3) G 4) C
5)E
Answer : D
View Answer

Q102.
Directions : Rearrange the following seven sentences (A), (B), (C), (D), (E), (F) and (G) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

A) Three in every four adults suffered from some form of headache disorder including migraine and tension type headaches last year.
B) Researchers reported an increased risk for overall cardiovascular disease in men, who experienced migraines compared to those who did not including an increase in heart attack risk.
C) Cold drink, drinking water and other beverages directly from plastic bottles could be giving millions of people around the world a serious headache.
D) The findings suggest that migraine sufferers might be able to reduce the frequency and severity of their headaches by changing their habits.
E) Bisphenol (a chemical), which has been linked to obesity, infertility and heart attacks has now been confirmed. Through toxicological studies to be a serious trigger for a serious prolonged bout of migraine.
F) New research has confirmed that a chemical in synthetic packaging triggers migraines.
G) Thus we have found that over 10 crore people suffer from migraine in India.

Which of the following would be the SIXTH sentence after rearrangement ?

1) F 2) A
3) D 4) G
5)B
Answer : A
View Answer

Q103.
Directions : Rearrange the following seven sentences (A), (B), (C), (D), (E), (F) and (G) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

A) Three in every four adults suffered from some form of headache disorder including migraine and tension type headaches last year.
B) Researchers reported an increased risk for overall cardiovascular disease in men, who experienced migraines compared to those who did not including an increase in heart attack risk.
C) Cold drink, drinking water and other beverages directly from plastic bottles could be giving millions of people around the world a serious headache.
D) The findings suggest that migraine sufferers might be able to reduce the frequency and severity of their headaches by changing their habits.
E) Bisphenol (a chemical), which has been linked to obesity, infertility and heart attacks has now been confirmed. Through toxicological studies to be a serious trigger for a serious prolonged bout of migraine.
F) New research has confirmed that a chemical in synthetic packaging triggers migraines.
G) Thus we have found that over 10 crore people suffer from migraine in India.

Which of the following would be the SECOND sentence after rearrangement ?

1) C 2) E
3) B 4) D
5)F
Answer : F
View Answer

Q104.
Directions : Rearrange the following seven sentences (A), (B), (C), (D), (E), (F) and (G) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

A) Three in every four adults suffered from some form of headache disorder including migraine and tension type headaches last year.
B) Researchers reported an increased risk for overall cardiovascular disease in men, who experienced migraines compared to those who did not including an increase in heart attack risk.
C) Cold drink, drinking water and other beverages directly from plastic bottles could be giving millions of people around the world a serious headache.
D) The findings suggest that migraine sufferers might be able to reduce the frequency and severity of their headaches by changing their habits.
E) Bisphenol (a chemical), which has been linked to obesity, infertility and heart attacks has now been confirmed. Through toxicological studies to be a serious trigger for a serious prolonged bout of migraine.
F) New research has confirmed that a chemical in synthetic packaging triggers migraines.
G) Thus we have found that over 10 crore people suffer from migraine in India.

Which of the following would be the FIRST sentence after rearrangement ?

1) A 2) B
3) C 4) D
5)E
Answer : C
View Answer

Q105.
Directions : Rearrange the following seven sentences (A), (B), (C), (D), (E), (F) and (G) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

A) Three in every four adults suffered from some form of headache disorder including migraine and tension type headaches last year.
B) Researchers reported an increased risk for overall cardiovascular disease in men, who experienced migraines compared to those who did not including an increase in heart attack risk.
C) Cold drink, drinking water and other beverages directly from plastic bottles could be giving millions of people around the world a serious headache.
D) The findings suggest that migraine sufferers might be able to reduce the frequency and severity of their headaches by changing their habits.
E) Bis-phenol (a chemical), which has been linked to obesity, infertility and heart attacks has now been confirmed. Through toxicological studies to be a serious trigger for a serious prolonged bout of migraine.
F) New research has confirmed that a chemical in synthetic packaging triggers migraines.
G) Thus we have found that over 10 crore people suffer from migraine in India.

Which of the following would be the FOURTH sentence after rearrangement ?

1) E 2) D
3) G 4) B
5)A
Answer : B
View Answer

Q106.
Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. Find out the appropriate word in each case.

The constitution of Independent India and various laws - (1)- to meet the constitution obligations have fortified the position of woman vis-a vis the man. But it is - (2) - on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of responsibility in all walks of life is falsified by the  -(3)- of dowry deaths and divorce cases filed in the - (4) - courts. One look at the national dailies will tell the - (5) - tale of Indian women ,women who- (6)-  a child is bargained for bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband's family or who as a widow immolates herself on husband's -(7) to be -(8)- sati.

Our study about woman's place in Indian society is mainly based on urban professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the -(9) - of life of a woman. Most men of orthodox families take -(10)- in revealing that their women folk stay in 'purdah' a shield that deprives a woman of the joys of free nature.

1. (1) Drawn     (2) Enacted    (3) Created     (4) Crafted     (5) Manufactured
1) Drawn 2) Enacted
3) Created 4) Crafted
5)Manufactured
Answer : Enacted
View Answer

Q107.
Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. Find out the appropriate word in each case.

The constitution of Independent India and various laws - (1)- to meet the constitution obligations have fortified the position of woman vis-a vis the man. But it is - (2) - on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of responsibility in all walks of life is falsified by the  -(3)- of dowry deaths and divorce cases filed in the - (4) - courts. One look at the national dailies will tell the - (5) - tale of Indian women ,women who- (6)-  a child is bargained for bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband's family or who as a widow immolates herself on husband's -(7) to be -(8)- sati.

Our study about woman's place in Indian society is mainly based on urban professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the -(9) - of life of a woman. Most men of orthodox families take -(10)- in revealing that their women folk stay in 'purdah' a shield that deprives a woman of the joys of free nature.

2. (1) Just     (2) All     (3) Something      (4) Anything     (5) Any body
1) Just 2) All
3) Something 4) Anything
5)Any body
Answer : All
View Answer

Q108.
Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. Find out the appropriate word in each case.

The constitution of Independent India and various laws - (1)- to meet the constitution obligations have fortified the position of woman vis-a vis the man. But it is - (2) - on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of responsibility in all walks of life is falsified by the  -(3)- of dowry deaths and divorce cases filed in the - (4) - courts. One look at the national dailies will tell the - (5) - tale of Indian women ,women who- (6)-  a child is bargained for bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband's family or who as a widow immolates herself on husband's -(7) to be -(8)- sati.

Our study about woman's place in Indian society is mainly based on urban professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the -(9) - of life of a woman. Most men of orthodox families take -(10)- in revealing that their women folk stay in 'purdah' a shield that deprives a woman of the joys of free nature.

3. (1) Many      (2) Rise     (3) Number     (4) Numerical     (5) Much

1) Many 2) Rise
3) Number 4) Numerical
Answer : Number
View Answer

Q109.
Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. Find out the appropriate word in each case.

The constitution of Independent India and various laws - (1)- to meet the constitution obligations have fortified the position of woman vis-a vis the man. But it is - (2) - on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of responsibility in all walks of life is falsified by the  -(3)- of dowry deaths and divorce cases filed in the - (4) - courts. One look at the national dailies will tell the - (5) - tale of Indian women ,women who- (6)-  a child is bargained for bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband's family or who as a widow immolates herself on husband's -(7) to be -(8)- sati.

Our study about woman's place in Indian society is mainly based on urban professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the -(9) - of life of a woman. Most men of orthodox families take -(10)- in revealing that their women folk stay in 'purdah' a shield that deprives a woman of the joys of free nature.

4. (1) Civil     (2) Social    (3) Criminal    (4) Company    (5) Public
1) Civil 2) Social
3) Criminal 4) Company
5)Public
Answer : Civil
View Answer

Q110.
Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. Find out the appropriate word in each case.

The constitution of Independent India and various laws - (1)- to meet the constitution obligations have fortified the position of woman vis-a vis the man. But it is - (2) - on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of responsibility in all walks of life is falsified by the  -(3)- of dowry deaths and divorce cases filed in the - (4) - courts. One look at the national dailies will tell the - (5) - tale of Indian women ,women who- (6)-  a child is bargained for bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband's family or who as a widow immolates herself on husband's -(7) to be -(8)- sati.

Our study about woman's place in Indian society is mainly based on urban professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the -(9) - of life of a woman. Most men of orthodox families take -(10)- in revealing that their women folk stay in 'purdah' a shield that deprives a woman of the joys of free nature.

5. (1) Horrifying     (2) Sordid     (3) Painful     (4) Critical     (5) Satirical
1) Horrifying 2) Sordid
3) Painful 4) Critical
5)Satirical
Answer : Painful
View Answer