English

ISBT English for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous12Next

Q1.
Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. Find out the appropriate word in each case.

The constitution of Independent India and various laws - (1)- to meet the constitution obligations have fortified the position of woman vis-a vis the man. But it is - (2) - on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of responsibility in all walks of life is falsified by the  -(3)- of dowry deaths and divorce cases filed in the - (4) - courts. One look at the national dailies will tell the - (5) - tale of Indian women ,women who- (6)-  a child is bargained for bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband's family or who as a widow immolates herself on husband's -(7) to be -(8)- sati.

Our study about woman's place in Indian society is mainly based on urban professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the -(9) - of life of a woman. Most men of orthodox families take -(10)- in revealing that their women folk stay in 'purdah' a shield that deprives a woman of the joys of free nature.

1. (1) Drawn     (2) Enacted    (3) Created     (4) Crafted     (5) Manufactured
1) Drawn 2) Enacted
3) Created 4) Crafted
5)Manufactured
Answer : Enacted
View Answer

Q2.
Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. Find out the appropriate word in each case.

The constitution of Independent India and various laws - (1)- to meet the constitution obligations have fortified the position of woman vis-a vis the man. But it is - (2) - on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of responsibility in all walks of life is falsified by the  -(3)- of dowry deaths and divorce cases filed in the - (4) - courts. One look at the national dailies will tell the - (5) - tale of Indian women ,women who- (6)-  a child is bargained for bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband's family or who as a widow immolates herself on husband's -(7) to be -(8)- sati.

Our study about woman's place in Indian society is mainly based on urban professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the -(9) - of life of a woman. Most men of orthodox families take -(10)- in revealing that their women folk stay in 'purdah' a shield that deprives a woman of the joys of free nature.

2. (1) Just     (2) All     (3) Something      (4) Anything     (5) Any body
1) Just 2) All
3) Something 4) Anything
5)Any body
Answer : All
View Answer

Q3.
Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. Find out the appropriate word in each case.

The constitution of Independent India and various laws - (1)- to meet the constitution obligations have fortified the position of woman vis-a vis the man. But it is - (2) - on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of responsibility in all walks of life is falsified by the  -(3)- of dowry deaths and divorce cases filed in the - (4) - courts. One look at the national dailies will tell the - (5) - tale of Indian women ,women who- (6)-  a child is bargained for bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband's family or who as a widow immolates herself on husband's -(7) to be -(8)- sati.

Our study about woman's place in Indian society is mainly based on urban professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the -(9) - of life of a woman. Most men of orthodox families take -(10)- in revealing that their women folk stay in 'purdah' a shield that deprives a woman of the joys of free nature.

3. (1) Many      (2) Rise     (3) Number     (4) Numerical     (5) Much

1) Many 2) Rise
3) Number 4) Numerical
Answer : Number
View Answer

Q4.
Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. Find out the appropriate word in each case.

The constitution of Independent India and various laws - (1)- to meet the constitution obligations have fortified the position of woman vis-a vis the man. But it is - (2) - on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of responsibility in all walks of life is falsified by the  -(3)- of dowry deaths and divorce cases filed in the - (4) - courts. One look at the national dailies will tell the - (5) - tale of Indian women ,women who- (6)-  a child is bargained for bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband's family or who as a widow immolates herself on husband's -(7) to be -(8)- sati.

Our study about woman's place in Indian society is mainly based on urban professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the -(9) - of life of a woman. Most men of orthodox families take -(10)- in revealing that their women folk stay in 'purdah' a shield that deprives a woman of the joys of free nature.

4. (1) Civil     (2) Social    (3) Criminal    (4) Company    (5) Public
1) Civil 2) Social
3) Criminal 4) Company
5)Public
Answer : Civil
View Answer

Q5.
Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. Find out the appropriate word in each case.

The constitution of Independent India and various laws - (1)- to meet the constitution obligations have fortified the position of woman vis-a vis the man. But it is - (2) - on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of responsibility in all walks of life is falsified by the  -(3)- of dowry deaths and divorce cases filed in the - (4) - courts. One look at the national dailies will tell the - (5) - tale of Indian women ,women who- (6)-  a child is bargained for bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband's family or who as a widow immolates herself on husband's -(7) to be -(8)- sati.

Our study about woman's place in Indian society is mainly based on urban professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the -(9) - of life of a woman. Most men of orthodox families take -(10)- in revealing that their women folk stay in 'purdah' a shield that deprives a woman of the joys of free nature.

5. (1) Horrifying     (2) Sordid     (3) Painful     (4) Critical     (5) Satirical
1) Horrifying 2) Sordid
3) Painful 4) Critical
5)Satirical
Answer : Painful
View Answer

Q6.
Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. Find out the appropriate word in each case.

The constitution of Independent India and various laws - (1)- to meet the constitution obligations have fortified the position of woman vis-a vis the man. But it is - (2) - on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of responsibility in all walks of life is falsified by the  -(3)- of dowry deaths and divorce cases filed in the - (4) - courts. One look at the national dailies will tell the - (5) - tale of Indian women ,women who- (6)-  a child is bargained for bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband's family or who as a widow immolates herself on husband's -(7) to be -(8)- sati.

Our study about woman's place in Indian society is mainly based on urban professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the -(9) - of life of a woman. Most men of orthodox families take -(10)- in revealing that their women folk stay in 'purdah' a shield that deprives a woman of the joys of free nature.

6. (1) Since      (2) as      (3) being      (4) former      (5) for
1) Since 2) as
3) being 4) former
Answer : Since
View Answer

Q7.
Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. Find out the appropriate word in each case.

The constitution of Independent India and various laws - (1)- to meet the constitution obligations have fortified the position of woman vis-a vis the man. But it is - (2) - on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of responsibility in all walks of life is falsified by the  -(3)- of dowry deaths and divorce cases filed in the - (4) - courts. One look at the national dailies will tell the - (5) - tale of Indian women ,women who- (6)-  a child is bargained for bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband's family or who as a widow immolates herself on husband's -(7) to be -(8)- sati.

Our study about woman's place in Indian society is mainly based on urban professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the -(9) - of life of a woman. Most men of orthodox families take -(10)- in revealing that their women folk stay in 'purdah' a shield that deprives a woman of the joys of free nature.

7. (1) corpse     (2) woods     (3) pyre    (4) incineration    (5) extinguish
1) corpse 2) woods
3) pyre 4) incineration
5)extinguish
Answer : pyre
View Answer

Q8.
Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. Find out the appropriate word in each case.

The constitution of Independent India and various laws - (1)- to meet the constitution obligations have fortified the position of woman vis-a vis the man. But it is - (2) - on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of responsibility in all walks of life is falsified by the  -(3)- of dowry deaths and divorce cases filed in the - (4) - courts. One look at the national dailies will tell the - (5) - tale of Indian women ,women who- (6)-  a child is bargained for bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband's family or who as a widow immolates herself on husband's -(7) to be -(8)- sati. Our study about woman's place in Indian society is mainly based on urban professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the -(9) - of life of a woman. Most men of orthodox families take -(10)- in revealing that their women folk stay in 'purdah' a shield that deprives a woman of the joys of free nature.

8. (1) appreciated   (2) acclaimed   (3) marked   (4) notify    (5) mix

1) appreciated 2) acclaimed
3) marked 4) notify
Answer : marked
View Answer

Q9.
Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. Find out the appropriate word in each case.

The constitution of Independent India and various laws - (1)- to meet the constitution obligations have fortified the position of woman vis-a vis the man. But it is - (2) - on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of responsibility in all walks of life is falsified by the  -(3)- of dowry deaths and divorce cases filed in the - (4) - courts. One look at the national dailies will tell the - (5) - tale of Indian women ,women who- (6)-  a child is bargained for bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband's family or who as a widow immolates herself on husband's -(7) to be -(8)- sati.

Our study about woman's place in Indian society is mainly based on urban professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the -(9) - of life of a woman. Most men of orthodox families take -(10)- in revealing that their women folk stay in 'purdah' a shield that deprives a woman of the joys of free nature.

9. (1) end     (2) edge     (3) fringe     (4) plain     (5) deep
1) end 2) edge
3) fringe 4) plain
Answer : fringe
View Answer

Q10.
Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. Find out the appropriate word in each case.

The constitution of Independent India and various laws - (1)- to meet the constitution obligations have fortified the position of woman vis-a vis the man. But it is - (2) - on paper only. The myth that more and more women are getting higher education and are occupying position of responsibility in all walks of life is falsified by the  -(3)- of dowry deaths and divorce cases filed in the - (4) - courts. One look at the national dailies will tell the - (5) - tale of Indian women ,women who- (6)-  a child is bargained for bridal price or when she grows up serves as a supplier of dowry for her husband's family or who as a widow immolates herself on husband's -(7) to be -(8)- sati.

Our study about woman's place in Indian society is mainly based on urban professional and educated Indian women. Deep in the rural heartland of the country, the rapidly changing world has not even touched the -(9) - of life of a woman. Most men of orthodox families take -(10)- in revealing that their women folk stay in 'purdah' a shield that deprives a woman of the joys of free nature.

10. (1) fame   (2) Pride   (3) Boast   (4) Proclaim    (5) Promote
1) fame 2) Pride
3) Boast 4) Proclaim
5)Promote
Answer : Pride
View Answer

Previous12Next