Engineering

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q81.
What is the total capacitance ?

          
1) 4 F 2) 12 F
3) 6 F 4) 8 F
5)None of these
Answer : 12 F
View Answer

Q82.
Which of the following is a feature of an SCR device ?
1) Three layers with four junctions 2) Three layers with two junctions
3) Four layers with three junctions 4) Two layers with three junctions
5)None of these
Answer : Four layers with three junctions
View Answer

Q83.
Which of the following  is used by a Zener diode  ?
1) Voltage Regulation 2) Rectification
3) Noise Suppression 4) Blocking A.C
5)None of these
Answer : Voltage Regulation
View Answer

Q84.
A power gain of 30dB is equivalent to which amplification factor ?
1) 0.001 2) 1/30
3) 30 4) 1000
5)None of these
Answer : 1000
View Answer

Q85.
A disadvantage of a half wave rectifier is the fact that - 
1) The output voltage is excessive compared to that of a full-wave rectifier 2) The output current is excessive compared to that of a full-wave rectifier.
3) The output waveform is harder to filter than is the case with a full wave rectifier 4) It requires several expensive diodes, whereas a full wave rectifier requires only a single diode
5)None of these
Answer : The output waveform is harder to filter than is the case with a full wave rectifier
View Answer

Q86.
In N-type semiconductor, the minority carriers are -
1) Electrons 2) Protons
3) Holes 4) Positrons
5)None of these
Answer : Holes
View Answer

Q87.
The VA rating of a transformer is an expression of - 
1) The maximum frequency at which it can function 2) The type of core material it has
3) The voltage step-up or step-down ratio 4) The impedance transfer ratio
5)None of the above
Answer : None of the above
View Answer

Q88.
When the bias in an FET stops the flow of current, the condition is called -
1) Forward breakover 2) Cutoff
3) Reverse bias 4) Pinchoff
5)Avalanche
Answer : Pinchoff
View Answer

Q89.
The other name for beta of BJT is
1) Current amplification factor 2) Voltage amplification factor
3) Power amplification factor 4) Optimum amplification frequency
5)None of these
Answer : Current amplification factor
View Answer

Q90.
Which of the following is not characteristic of an oscillator ?
1) Negative feedback 2) Good output to input coupling
3) Reasonably high transistor gain 4) Alternating current signal output
5)Usefulness as a signal generator
Answer : Negative feedback
View Answer