Engineering

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q51.
A 32 bit microprocessor has the word length equal to ------ .
1) 2 bytes 2) 1 byte
3) 4 bytes 4) 8 bytes
5)None of these
Answer : 4 bytes
View Answer

Q52.
Signal flow graph is used to obtain the ------ .
1) stability of the system 2) transfer function of the system controllability of the system
3) observability of the system 4) controllability of the system
5)None of these
Answer : transfer function of the system controllability of the system
View Answer

Q53.
The bandwidth needed for transmitting  4 kHz signal using PCM with 128 quantising levels is ----- 
1) 4 kHz 2) 16 kHz
3) 28 kHz 4) 64 kHz
5)None of these
Answer : 28 kHz
View Answer

Q54.
The proper and accurate measurement of concrete ingredients for uniformity of proportion, is known as ----- 
1) grading 2) curing
3) mixing 4) batching
5)None of these
Answer : mixing
View Answer

Q55.
A beam fixed at the and subjected to lateral loads only is statically indeterminate and degree of indeterminacy is ------- .
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)None of these
Answer : 2
Explanation : Number of equations = 2
Number of reactions = 4 
so, Indeterminacy = 4 -2 = 2 
View Answer

Q56.
A cantilever beam of span L is subjected to a downward load of 800 kN uniformly distributed over its length and a concentrated upward load P at its free end. For vertical displacement to be zero at the free end, the value of  P is -----.
1) 300 kN 2) 500 kN
3) 800 kN 4) 1000 kN
5)None of these
Answer : 300 kN
Explanation : PL3/3EI = wL4/8EI

So, P = 3/8 (wl) =( 3/8) x 800 = 300 kN
View Answer

Q57.
The symmetry of stress tensor at a point in the body under equilibrium is obtained from ------.
1) conservation of mass 2) force equilibrium equations
3) moment equilibrium equations 4) conservation of energy
5)None of these
Answer : moment equilibrium equations
View Answer

Q58.
A cantilever beam curved in plain and subjected to lateral loads will develop at  any section.
1) BM and SF 2) BM and twisting moment
3) Twisting moment and SF 4) BM, twisting moment and SF
5)None of these
Answer : BM, twisting moment and SF
View Answer

Q59.
In a linear elastic structural element ---------
1) stiffness is directly proportional to flexibility 2) stiffness is indirectly proportional to flexibility
3) stiffness is equal to flexibility 4) stiffness and flexibility are not related
5)None of these
Answer : stiffness and flexibility are not related
View Answer

Q60.
What is the maximum value of Poisson's ratio for an elastic materials ?
1) 0.25 2) 0.5
3) 0.75 4) 1
5)None of these
Answer : 0.5
View Answer