Engineering

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q41.
The resistance of a strip of copper of rectangular cross-section is 2 ohm. A metal of resistivity twice that of copper is coated on its upper surface to a thickness equal to that of copper strip.  The resistance of composite strip will be - ( DRDO Exam. 2013)
1) 6 ohms 2) 4/3 ohms
3) 3/2 ohms 4) 3/4 ohms
5)None of these
Answer : 4/3 ohms
Explanation : Copper and coated metal strips have resistance of 2 ohms and 4 ohms respectively. 
These two strips are in parallel. Hence the resistance of the composite strip will be (2x4) / (2+4) = 4/3 ohms.
View Answer

Q42.
What is the current rating of MCB, when it is used for 165 litre refrigirators ?
1) 2 amps 2) 4 amps
3) 1.5 amps 4) 7.5 amps
5)None of these
Answer : 2 amps
View Answer

Q43.
A  network consists of linear resistors and ideal voltage source. If the value of the resistors are doubled, then voltage across each resistor is - 
1) halved 2) doubled
3) increases four lines 4) not changed
5)None of these
Answer : not changed
View Answer

Q44.
Induction type instruments can be used is - 

1) DC circuit only 2) AC circuit only
3) Both AC and DC circuits 4) Niether AC nor DC circui
5)None of these
Answer : AC circuit only
View Answer

Q45.
What is the power in the given circuit ?

1) 3.92 kW 2) 28.6 W
3) 2.80 W 4) 9.8 W
5)None of these
Answer : 9.8 W
View Answer

Q46.
In the electrical network shown in the figure, the potential difference across 3 resistance will be :
1) 12 V 2) 2.4 V
3) 24 V 4) 36 V
5)None of these
Answer : 24 V
View Answer

Q47.
In the circuit shown in figure the reading of ammeter A is - 
1) 0.2 A 2) 0.4 A
3) 0.6 A 4) 0.8 A
5)None of these
Answer : 0.6 A
View Answer

Q48.
The flow and timing of data to and from the microprocessor  is regulated by -------- .
1) control pins 2) address pins
3) data pins 4) power pins
5)None of these
Answer : control pins
View Answer

Q49.
The register which contains the instruction to be executed is called -- 
1) instruction register 2) index register memory address register
3) memory address register 4) memory data register
5)None of these
Answer : index register memory address register
View Answer

Q50.
Which of the following is correct that a microprocessor contain ?  
1) most of the control and arithmetic logic functions of a computer 2) most of the RAM
3) most of the ROM 4) peripheral drivers
5)None of these
Answer : most of the control and arithmetic logic functions of a computer
View Answer