Engineering

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q21.
The flow and timing of data to and from the microprocessor  is regulated by -------- .
1) control pins 2) address pins
3) data pins 4) power pins
5)None of these
Answer : control pins
View Answer

Q22.
The register which contains the instruction to be executed is called -- 
1) instruction register 2) index register memory address register
3) memory address register 4) memory data register
5)None of these
Answer : index register memory address register
View Answer

Q23.
Which of the following is correct that a microprocessor contain ?  
1) most of the control and arithmetic logic functions of a computer 2) most of the RAM
3) most of the ROM 4) peripheral drivers
5)None of these
Answer : most of the control and arithmetic logic functions of a computer
View Answer

Q24.
A 32 bit microprocessor has the word length equal to ------ .
1) 2 bytes 2) 1 byte
3) 4 bytes 4) 8 bytes
5)None of these
Answer : 4 bytes
View Answer

Q25.
Signal flow graph is used to obtain the ------ .
1) stability of the system 2) transfer function of the system controllability of the system
3) observability of the system 4) controllability of the system
5)None of these
Answer : transfer function of the system controllability of the system
View Answer

Q26.
The bandwidth needed for transmitting  4 kHz signal using PCM with 128 quantising levels is ----- 
1) 4 kHz 2) 16 kHz
3) 28 kHz 4) 64 kHz
5)None of these
Answer : 28 kHz
View Answer

Q27.
The proper and accurate measurement of concrete ingredients for uniformity of proportion, is known as ----- 
1) grading 2) curing
3) mixing 4) batching
5)None of these
Answer : mixing
View Answer

Q28.
A beam fixed at the and subjected to lateral loads only is statically indeterminate and degree of indeterminacy is ------- .
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)None of these
Answer : 2
Explanation : Number of equations = 2
Number of reactions = 4 
so, Indeterminacy = 4 -2 = 2 
View Answer

Q29.
A cantilever beam of span L is subjected to a downward load of 800 kN uniformly distributed over its length and a concentrated upward load P at its free end. For vertical displacement to be zero at the free end, the value of  P is -----.
1) 300 kN 2) 500 kN
3) 800 kN 4) 1000 kN
5)None of these
Answer : 300 kN
Explanation : PL3/3EI = wL4/8EI

So, P = 3/8 (wl) =( 3/8) x 800 = 300 kN
View Answer

Q30.
The symmetry of stress tensor at a point in the body under equilibrium is obtained from ------.
1) conservation of mass 2) force equilibrium equations
3) moment equilibrium equations 4) conservation of energy
5)None of these
Answer : moment equilibrium equations
View Answer